Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Dakar 2013 - Még 28 nap: Öt autóval készül a Dessoude az új kihívásra

A 2013-as Dakar új kihívást jelent a Dessoude csapat számára. A francia alakulat idén öt autóval nevezett, melyből három a saját műhelyükben épült, s mindegyik azon elv mentén, hogy alacsonyabb fenntartási költségek mellett is versenyképesek legyenek.

A csapatfőnök, André Dessoude így beszél erről: “Változnak az idők, és a jelenlegi gazdasági környezet rákényszeríti a csapatokat az alkalmazkodásra. A szponzorok költségvetése egyre szűkebb, ezért új megoldásokat kell találnunk, hogy be tudjuk tartani az új megállapodásokat. A Proto XI eladása fájdalmas volt, de ez volt a bölcs döntés. Ha optimális körülmények között akarsz nevezni egy autót, ahhoz nagyon sok pénz kell, és a Dakaron már nem tudunk ilyen működési költségeket finanszírozni.”

“Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a Dakaron, három dolog elengedhetetlen, legyen egy jó autód, versenyezz jól, de legfőképpen: legyen szilárd költségvetésed! Ezért döntöttünk úgy, hogy a pénzügyi szempontból elérhetőbb autók felé fordulunk, amelyek harmóniában vannak a jelenlegi költségvetésünkkel, de közben a teljesítményről sem feledkeztünk meg. A Juke Buggy tökéletes példája ennek az új fejlesztési iránynak a kétkerék-meghajtású kategóriában. A négykerekeseknél ugyanezt a felfogást alkalmaztuk a Proto Atacamánál.”

“A Juke Buggy kemény munka gyümölcse. A Selyemút Rali és a Fáraó Rali után sokat fejlesztettünk, főleg a megbízhatóságon. A Dakarra ez az autó egy jó kompromisszum. A dízel motor sokkal kevésbé sínyli meg a nagy magasságban való autózást, és úgy tűnik, ebben az évben a verseny jelentős része zajlik majd nagy magasságban. Emellett kevesebb üzemanyagot kell cipelnünk, ami jlentősen csökkenti a versenygép súlyát. Christian [Lavieille] gyakorlatilag egy vadonatúj autót kap, melyben már benne vannak a legújabb változatások.”

“Christian olyan versenyző, aki gyorsan alkalmazkodik, és hamar meglátta a Juke-ban rejlő potenciált. Optimista vagyok, hiszen ez a párosítás biztosan jól működik majd. A második Juke-ot egy hobbiversenyző, Stéphane Winterberger vezeti majd, akinek a pályaversenyzésben van tapasztalata, és pár évvel ezelőtt már indult a csapat színeiben Marokkóban.Ráadásul Thierry Delli Zotti személyében egy kiváló navigátor ül mellette. Egy profi és egy amatőr versenyző egyforma autóban - érdekes lesz majd összehasonlítani a két autó eredményeit. A Juke sokoldalú, jól tolerálja a két radikálisan eltérő vezetési stílust.”

A harmadik Saint-Lô-ban készült autó a Proto Atacama, melyet a most már évek óta a csapat színeiben induló Frédéric Chavigny vezet majd. “Fred pár héttel ezelőtt Marokkóban tesztelt Christiannal, és nagyon meg van elégedve a legújabb fejlesztésekkel.Az Atacama 150 kilóval könnyebb lett, és sokkal jobban mozog a homokban. Jó néhány alkatrészt újraterveztünk. Frédéric mióta elkezdett terepralizni szinte minden versenyét befejezte, és nem akar változtatni ezen a statisztikán.”

Idén a Dessoude csapat két további versenyautó számára szolgáltat műszaki hátteret. “Yves Tartarin buggyja sokban hasonlít a miénkhez, hasonló szellemben készült. A kocsi új, és Yves elégedettnek tűnik. Emellett akár segíthet is Christiannak a pályán.”

“Az ötödik autó egy négykerék-meghajtású Mitsubishi, fedélzetén Bernard Chaubet-vel, aki eredetileg Jean-Luc Roy-val indult volna, de sajnos Jean-Luc-nek idén szakmai okok miatt ki kell hagynia a Dakart.”

Az új Dakar új kihívás is lesz Christian Lavieille és Jean-Michel Polato számára. Idén a páros a Juke-kal áll rajthoz, mely alapvetően különbözik a korábbi autóiktól, de ez nem szegi kedvét a francia versenyzőknek.

“Két évvel ezelőtt a Selyemút Ralin vezettem az Oryx buggyt, ami bizonyos szempontból a Juke elődjének számít. Persze azóta rengeteget dolgoztak rajta, s szinte minden kicserélődött, mire elkészült a mostani verzió. Az autó szép, szép munka és vadonatúj. Javult a felfüggesztés, és más kerékátmérővel megyünk a Dakaron. A Juke egy autó, nem egy prototípus, mint a Proto XI volt, és megfelelően kell kezelni” - magyarázza Lavieille.

“Ami a helyezéseket illeti, óvatosan számolgatnék, hiszen sok új autó áll rajthoz idén. Meg kell várnunk az első szakaszokat, hogy reális képet kapjunk. A Protóval a legjobb tíz volt a cél, a Juke-kal kapcsolatban egyelőre nem akarunk jóslásokba bocsátkozni.”

Ami az útvonalat illeti, “Az alapján, amit bejelentettek, csak a verseny eleje lesz ismeretlen számunkra. Peru dűnéivel kezdünk, ami tavaly a táv végén szerepelt, és sajnos mi már odáig nem jutottunk el. A többi szakaszt, úgy tűnik, a korábbi Dakarokból ‘vágták össze’, így vannak fogalmaink a terepről, de a Dakar az Dakar, és mindig tartogat meglepetéseket.”

2012/12/07 23:42 CET | Szerző: MR/Dessoude/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com