Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Új kihívások a Selyemúton.Tíz nappal ezelőtt Moszkvában sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Selyemút-rali útvonala 70 százalékban megújul, aminek a versenyzők is nagyon örültek (beleértve a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettőst is, amely gőzerővel készül a sivatagi viadalra).

Most további részletek derültek ki a viadalról, amely július 6-án és 7-én a technikai és adminisztratív ellenőrzéssel kezdődik a Luzsnyiki stadionban, az 1980-as olimpia egyik főhadiszállásán, majd a Vörös téren ünnepélyes rajtceremóniával veszi kezdetét hetedikén este.

Rajt 8-án, majd hat szelektív szakasz következik, és július 13-án a tengerparti Guelendjik (a magyar átírás szerint: Gelendzsik) városában ér célba a mezőny. A hat nap alatt hat szelektív szakaszt teljesítenek a versenyzők (ezek közül kettő hurokszakasz), az össztáv 3800 kilométer, amelyből több mint 2000 kilométer a szelektív szakaszok hossza – mindez egyébként azt jelenti, hogy negyven százalékkal kevesebb összekötő szakasz lesz, mint tavaly és 15 százalékkal több szelektív.

A mért szakaszok 40 százaléka homokon zajlik („Egyes sivatagi szakaszok legalább olyan nehezek voltak, mint a Dakar-szakaszok” – emlékezett Szalay Balázs a tavalyi megpróbáltatásokra), szóval lesz dolguk a pilótáknak és navigátoroknak egyaránt.

„Már tavaly is nagyon tetszett a verseny, de néhány szakaszon az össztáv hosszabb volt, mint a Dakaron a hosszú etapok miatt. Jó hír, hogy lerövidítik őket, miközben a szelektívek hossza meg nő. Ez arra ösztönöz, hogy visszatérjek!” – mondta Stéphane Peterhansel.

„A Selyemút-rali az év egyik legfontosabb versenye, mivel a második leghosszabb a Dakar után. Nagyon jó felkészülés ez a Dakarra, a mi csapatunk számára különösen, hiszen új motort fejlesztünk. Jó hír, hogy rövidebbek lesznek a szakaszok, így a szerelőknek több idejük marad dolgozni” – mondta Krzysztof Holowczycz, a viadal tavalyi győztese.

„A nyílt terep, a dűnék közt vezető utak a totális szabadság érzését adja a versenyzőknek” – nyilatkozta Frédéric Lequien, a viadal sportigazgatója, aki hozzátette, a pályák gyönyörű környéken vezetnek, a verseny pedig az újdonságok miatt meglehetősen nehéz lesz még azoknak is, akik már jártak itt.

Lesznek teljesen új szakaszok, már csak azért is, mert a verseny fele olyan tájakon zajlik, amelyeken még sohasem járt a mezőny. A két hurokszakasz nyugodtabb munkára ad lehetőséget a szervizcsapatoknak (ugyanis így két olyan nap is lesz, amikor nem költözik a tábor...), s ez talán a versenyzőknek is kényelmesebb.

Ami egyébként őket illeti: 30 különböző nemzet képviselői állnak rajthoz a viadalon, s a legjobbak mind ott lesznek. „Hogy mit mondanék annak, aki még sohasem versenyzett a Selyemút-ralin? Először is azt, hogy beszéljen valakivel, aki már versenyzett itt. A versenyzők a legjobb ajánlóink. Aztán még azt is mondanám: Oroszország szeretettel fogadja majd őket. Az ország varázslatos, a lakosai kedvesek, és a környezet... Az tényleg fantasztikus. És végül még azt mondanám nekik, biztosan meglepi majd őket a tábor, a vendéglátás, a szervezés” – folytatta Lequien, aki még hozzátette, a rajt a Vörös téren igazán imponáló, arról nem is beszélve, hogy Medvegyev és Putyin is azt ígérte, meglátogatja valamelyik táborhelyet. S ez tényleg igazán különleges, mondhatni olyasmi, amire egész életében emlékszik az ember.

„A Dakar előtt nekünk is a Selyemút-rali lesz az egyik fő felkészülési versenyünk, hiszen hol máshol lehetne a legjobban tesztelni az új fejlesztéseket, mint a sivatagban? - mondta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs. – Az idei Dakaron megtapasztaltuk, hogy a sprintversenyek mellett szükség van a hosszú távú, sivatagi hőségben, dűnék között zajló viadalokra ahhoz, hogy a Dakarra tökéletesen felkészülten érkezzünk meg. Izgalmas lesz a Selyemút, a változtatások bizonyára új kihívásokkal szolgálnak majd. Pedig már a tavalyi verseny sem volt könnyű...”

2012/04/24 21:50 CET | Szerző: MR/Opel Dakar Team/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com