Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Northern Forest Baja: Vasziljev havon is verhetetlen

Az elmúlt napokban a viharos orosz égbolt képei járták be a világ hírműsorait, de ma délelőtt a vihar inkább a havas erdei utakon zajlott, amikor a tegnapi prológ győztese, Vlagyimir Vasziljev nekivágott a távnak.

Helyi idő szerint fél tízkor kezdődött a tánc, a mezőnyre három kör várt ugyanazon a százkilométeres pályán, melyen egymást követték a gyors, sodrós és a szűk, egyenetlen részek keresztül a végtelen erdőn. És minden egyes kanyart hófalak szegélyeznek, melyek nem kegyelmeznek senkinek, aki túl szélesre veszi az ívet...

Egy óra és 18 perc múlva Vasziljev érkezett meg elsőként a célba, de mivel egy éles fatönkkel való találkozás után két percet vesztett egy kerékcsere miatt, az eredménylistán nem ő állt az élen. A versenyt ekkor a finn Jouni Ampuja vezette, aki az elmúlt napok folyamán kicsit háttérbe szorult híres csapattársa, Harri Rovanpera mellett. “Összesen tíz kilométert teszteltünk a verseny előtt, így nem igazán tudtuk, mit várhatunk” Az ő neve a legtöbb ember számára ismeretlenül csenghet, de odahaza Finnországban 15 éves ralis tapasztalattal rendelkezik, így havon-jégen gyorsan menni aligha újdonság számára. Csapattársa, Rovanpera számára kicsit kevésbé sikeresen alakult az első kör, ugyanis egy borulás miatt mintegy 25 percet vesztett. “A pálya keményebb, mint amire számítottam” – mosolygott a finn. Számára ráadásul a második kör sem lett könnyebb, ugyanis akkor meg elment a kormányszervó...

A harmadik helyet az első kör után Jevgenyij Firszov szerezte meg egy Nissannal, mindössze két perccel lemaradva Vasziljev mögött. Firszov nagyon hajtott a szakaszgyőzelemre, és a nagy igyekezet egy pörgésbe került, ami után csak még jobban nyomta a gázt...

A második kör problémamentesen alakult Vasziljev számára, aki így 3 perces előnyre tett szert Ampujával szemben, akit a hármas fokozat hiánya hátráltatott. “Végig tartanom kellett a váltókart, így elég nehéz volt vezetni. Ráadásul pont a hármast használom legtöbbet” – magyarázta a finn. Az utolsó szakaszon aztán a maradék reménye is elszállt a győzelemre, amikor a kettes és a négyes is elszállt.

A harmadik helyre a G-Force versenyzője, Viktor Volikov jött fel, akinek saját fia, Anatolij navigált. “Az első körben nagyon csúszós volt a pálya, mert a friss hó miatt a szöges gumik sem tudtak rendesen megkapaszkodni, de a második kör már sokkal jobban alakult számunkra, bár az előnyünk így sem túl nagy.” Firszov mindenáron fel akart állni a dobogóra, de ismét elszámította magát, elkapott egy fát, és átfordult egy hóbuckán, így nem hogy dobogós nem lett, de a hatodik helyre csúszott vissza.

Sokszor láttam már Land Rovert kötélvégén, de egy G-Force mögött még soha. De, ahogy ez Oroszországban gyakran előforsul, a dolog nem egészen az volt, aminek látszott. “Valami tönkrement az autóban, és egyenesen a fák közé rohantunk” – mesélte az ukrán Bogdan Novickij. “Sokan megálltak, hogy megpróbáljanak segíteni nekünk, de senkinek sem sikerült kihúznia minket. Aztán jött Mihail Lisziak a Land Roverével, és neki végre sikerült kihúznia minket, de ez a hűtőjébe került... Így aztán behúztuk a célba.”

Egy váltóhibás Mitsubishinek esélye sem lehetett Vasziljevvel szemben, akinek a harmadik szelektíven így már nem kellett rohannia, de így is másfél percet javított az előző körbeli idejéhez képest. Az idei Dakar legjobb újonca a havas erdei pályákon újabb trófeával gazdagította egyre növekvő gyűjteményét. Ampuja megkönnyebbült, hogy sikerült befejeznie a versenyt, és még inkább, ogy megtudta tartani a második helyét, hat perccel lemaradva Vasziljev mögött. “Korábban soha nem versenyeztem Oroszországban, de remek volt a hangulat, és azt hiszem, nagy köszönettel tartozom csapatomnak, a Re Autoclubnak. Azt hiszem, a jövőben még több tereprali versenyen is részt veszek majd velük.”

Úgy tűnik, honfitársát, Rovanperát is látjuk még a terepralis pályákon, hiszen az első benyomás határozottan pozitívnak bizonyult. “Itt remek volt a szervezés, és a következő lépés mindenképpen az, hoy Olaszországban is rajthoz álljak, és talán még több versenyen is, de ezzel kapcsolatban még le kell ülnünk beszélni a csapattal.”

Egy kis lábjegyzet a fentiekhez: Borisz Gadaszin ugyan csak előfutóként teljesítette a távot, de ha versenyben indult volna, ő lenne a győztes...

A verseny végeredménye:
Vladimir Vasiliev / Vitaly Yevtyekhov G-Force Proto 3.50.22
Jouni Matti Ampuja / Tapio Suominen Mitsubishi 3:56:16
Viktor Volikov / Anatoly Volikov G-Force Proto 4:05:45
Evgeniy Firsov / Vadim Filatov Nissan 4:13:44
Dmitriy Ievlev / Aleksey Shaposhinikov Nissan 4:29:20

2013/02/16 23:29 CET | Szerző: MR/Robb Pritchard / Northern Forest Baja/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com