Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!
Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

A Nissan folytatja intelligens közlekedési rendszerének tesztelését


A Nissan Motors Co., Ltd. a mai napon adta hírül, hogy következő fázisába lépett az intelligens közlekedési rendszer (intelligent transportation system - ITS) tesztelésével. A gépkocsi és közlekedési infrastruktúra közötti adatközlés alkalmazásával lehetőség lesz az autók és a közlekedési lámpák közötti kommunikáció szinkronizálására. A Nissan anyagi beruházásba kezd, a fejlett közlekedési lámpák telepítésére a Kanagawa tartományban lévő Nissan Technical Center környékén, hogy adatokat gyűjtsön a több száz, a kísérletben résztvevő Nissan dolgozó gépkocsijáról.

Az új fejlesztésű közlekedési rendszer segítségével lehetőség lesz csökkenteni a balesetek és a közlekedési lámpáknál kialakuló forgalmi dugók számát. 2006 októbere óta a Nissan számos kísérletet folytatott Kanagawában az ITS kísérlet jegyében, hogy csökkentse a közlekedési baleseteket és a forgalmi fennakadásokat.

A Nissan székhelyének közelében folytatott tesztelések reprezentatív mintaként szolgálhatnak a valós közlekedési viszonyok bemutatására, és lényeges információk gyűjthetők és elemezhetők az ott közlekedő autókról. Az autók bejövő és a megfelelő kereszteződésnél lévő közlekedési lámpák kimenő adatai elemzésre kerülnek az ott telepített új közlekedési lámpákban.
A közelben lévő két egymást keresztező főút - az egyik két kilométer hosszú kelet-nyugati irányú, a másik egy kilométer hosszú észak-déli irányú – sok kereszteződéssel és gyalogos átkelőhellyel kínálja az alap információkat az ITS kísérlethez. A Nissan szabványos közlekedési lámpákat és optikai irányjelzőket telepített a fent említett közlekedési utak mentén. A közlekedési adatok könnyen begyűjthetőek a munkatársak gépjárműveiből és a buszokról, minden, az autóban történt átalakítás nélkül.

Mindamellett a navigációs program fejlesztést segítendő speciális adatok miatt több száz munkatárs autóját Gépkocsi Információs és Kommunikációs Rendszerrel (Vehicle Information and Communications System) szerelik majd fel.

1. Csökkenti a gyalogos baleseteket: A közlekedési lámpa előnyt ad gyalogos átkelés esetén
A forgalom nagyságától függően a rendszer optimalizálni fogja közlekedési lámpák és a gyalogos átkelőhelyek lámpaváltásainak sűrűségét. Olykor a gyalogosok figyelmen kívül hagyják a tilos piros jelzést, ha a látóterükön belül nem észlelnek közeledő autót, ami egyik nagyon gyakori tényezője a gyalogos baleseteknek. A mostani tesztprogram segíteni fogja a Nissan kutatását abban, hogy megtalálják az utat, az ilyen típusú balesetek elkerülésére.

Alapvetően, amikor napközben a forgalom kisebb a gyalogos-átkelőhely lámpája zöldet fog mutatni, míg a közlekedési lámpa piros jelzést ad. Ha egy gépkocsi közeledik és megáll a piros lámpánál, az autó rendszere kommunikál az irányjelzővel és a lámpa zöldre vált. Ez a rendszer kiemeli a gyalogosok biztonságát, miközben biztosítja az elsőbbségüket az átkelésnél minden időben.

Amikor a vezető lelassít a kereszteződéshez közeledve, a rendszer ismételten szinkronizálja a villanyrendőr zöld jelzésének időtartamát annak érdekében, hogy minimalizálják a megállás és a gyorsulás szükségességét, melynek segítségével javítani lehet a városi közlekedésben résztvevő gépkocsik fogyasztását. A tesztprogram tartalmazni fog egy virtuális iskola zónát *2 , mely egy figyelmeztető jelzést fog küldeni a gyorsan haladó gépkocsik navigációs rendszerére.

2. Segít csökkenteni a közlekedési lámpák jelzésének eltévesztéséből adódó karambolok számát: Közlekedési lámpa jelzésére figyelmeztető üzenet az autó navigációs rendszerén

A közlekedési lámpára figyelmezető jel azonnal megjelenik a gépkocsi navigációs rendszerén, ha az autó meghatározott távolságra ér a közlekedési lámpához. Ez a figyelmeztető rendszer az ITS kutatás keretén belül már tesztelésre került közúti forgalomba Kanagawa területén belül. A további tesztelési fázison belül a Nissan Technical Center környékén tovább tanulmányozzák a rendszer hatékonyságát, főként az olyan speciális tényezőket tekintve, mint a Human-Machine Interface (ember-gép kapcsolat). A közlekedési lámpák jelzésének félrenézéséből adódó balesetek csökkentésének érdekében a Nissan teszteli a lehetőségét egy magasabb szintű figyelmeztetés, ellenőrzés és akár beavatkozás biztosítására, amennyiben a vezető nem reagál a villanyrendőrt jelző figyelmeztetésre.

3. Piros jelzés és jobbra (Európában balra) kanyarodásból adódó forgalmi torlódások csökkentése

A forgalmi torlódások nagyon sokszor a piros jelzésekből és kétszer egysávos utak esetén a nagy ívű kanyarodásokból adódnak. A Nissan az ITS rendszerét azért is fejleszti, hogy optimalizálja a jelzőlámpák váltási idejét és a valós forgalmi helyzetet, hogy csökkentse a kialakuló dugók számát. A fejlesztés alatt álló rendszer alkalmas arra, hogy észlelje és reagáljon a nagyívben kanyarodó autókra, így csökkentve a várakozási időt, és javítsa az áthaladást a kereszteződéseknél. A jelenlegi kutatás jól halad előre annak a módszernek a kialakításában, mely szinkronizálja a közlekedési lámpák egy csoportját, elősegítve a zavartalan közlekedést, és kiterjessze azt egy szélesebb közlekedési területre.

A Nissan ITS kutatásának most következő fázisa megpróbálja optimalizálni a kommunikációt a gépkocsik és a jelzőlámpák között, annak érdekében, hogy megszülethessen egy olyan fejlett közlekedési rendszer, melyben a jelzőlámpák együtt számolnak a gépkocsikból jövő adatokkal és a változó forgalmi feltételekkel. A Nissan bízik abban, hogy ezzel segíthet csökkenteni a közlekedési baleseteket és a forgalomban lévő torlódásokat. A jövőben a Nissan folytatja a szoros munkát az ebben érintett állami szervezettel, hogy a Kanagawában folyó ITS kutatás jelenlegi kísérleteit integrálja a valós közúti forgalomba. 
A 2006 decemberében közzétett Nissan Green Program 2010 keretén belül a Nissan dolgozik új technológiák fejlesztésén, hogy csökkentse a teljes autókínálatának és a globális üzemi működésének szén-dioxid kibocsátását. A kanagawai ITS project segíti a NGP 2010 programban lefektetett közúti forgalom csökkentéssel és a gépkocsik szén-dioxid kibocsátásával kapcsolatos célok elérését a közúti forgalom üzemanyag-fogyasztásának csökkentésén keresztül.

2007/03/23 08:07 CET | Szerző: MR/Nissan Sales Central and Eastern Europe /Kónya Rita


Copyright 2007 - 2008 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: Cologne | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com