Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!
Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

A Nissan új szelepvezérlési technológiát vezet be.A Nissan Motor Co., Ltd. újszerű motor-technológiai megoldást mutatott be, amely egyensúlyt teremt a motor érzékeny reagálása és teljesítménye, valamint a gazdaságos üzemanyag-felhasználás és az alacsony károsanyag-kibocsátás között. Az új rendszer a fokozott teljesítmény érdekében kombinálja a Nissan újonnan kifejlesztett változó szelepműködés-időzítési és –emelési rendszer - Variable Valve Event and Lift (VVEL - változó szelepműködés-időzítési és –emelési rendszer) – és a folyamatosan változó szelepvezérlés (C-VTC) mögött álló technológiákat. A korszerű technológia megoldás világszerte alkalmazásra kerül a Nissan és az Infiniti modellekben.

A Nissan nyilvánosságra hozta, hogy a VVEL-rendszert, amely a széndioxid-kibocsátást akár 10 %-kal csökkenti, a ”Nissan Zöld Program 2010” keretében a 2007-es pénzügyi évben tervezi bevezetni világszerte piacra hozott termékeiben. Az első modell, amelyben a VVEL-technológiát alkalmazzák, a közelgő New Yorki Autókiállításon bemutatandó Infiniti G37 Coupé lesz.

Míg a hagyományos motoroknál a levegő beáramlását fojtószelep szabályozza, a VVEL-rendszerrel felszerelt motorok esetében ezt közvetlenül a szívószelep végzi el, melynek nyitási és zárási időzítését, valamint a szelep-emelés mértékét a rendszer folyamatosan szabályozza. A C-VTC és VVEL rendszer együttesen szabályozza a szelepmozgatás időzítését és mértékét, ezáltal szabadon változtathatóak ezek a paraméterek. Ennek eredményeként a levegőáramlás sokkal hatékonyabb a hengerben, jóval érzékenyebben történik a töltet adagolása, és optimális egyensúly teremthető a teljesítmény és a környezetet védő üzem között.

Az új motor előnyei – az üzemmódtól függően – a következők:

Gazdaságos üzemanyag-felhasználás
- Alacsony és közepes terhelési tartományban a levegő hengerbe történő áramlását – a hagyományos fojtószelepes megoldással ellentétben – a szívószelep szabályozza, közvetlenül az égéstérbe történő belépés előtt, ami a henger átáramlásának megkönnyítése révén javítja a hatásfokot.

- Alacsony és közepes fordulatszám-tartományban, a szívószelep emelésének mértéke kicsi, hogy csökkenjen a vezérműtengely súrlódása, és ez által az üzemanyag-fogyasztás is.

Jobb gázadási reakció
- Azáltal, hogy a beáramló levegő mennyiségét a szívószelep szabályozza, javul a gyorsító képesség, mert már a gyorsítás kezdetétől növekszik a henger feltöltése.

Nagyobb teljesítmény
- Alacsony fordulatszám-tartományban a szívószelep rövidebb időre nyit, ami megakadályozza, hogy a levegő-üzemanyag keverék visszakerüljön a szívócsőbe, így javul a nyomaték-leadás.
- Magasabb fordulatszám-tartományban a nagyobb szelepnyitás több levegő beáramlását teszi lehetővé, ami által nagyobb a leadott nyomaték.

Tisztább kipufogógáz
- A szívószelep nyitását a rendszer hidegindításkor optimalizálja, hogy a kipufogógáz hőmérséklete gyorsan nőjön, és a katalizátor ez által gyorsabban aktiválódjon.
- Alacsony és közepes fordulatszám-tartományban a szívószelep emelésének mértéke kicsi, így felgyorsul a levegő beáramlása, az üzemanyag finomabb porlasztással kerül a hengerbe, aminek eredményeként a teljes égési folyamat hatékonyabb, és a szénhidrogén-kibocsátás kisebb lesz.

A VVEL-rendszer az alacsony és közepes működési tartományban javítja a legnagyobb mértékben az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát, ezért alkalmazása a nagyobb hengerszámú és lökettérfogatú motorok esetében a leghatékonyabb, mert ezek tipikusan ilyen tartományokban üzemelnek.

A ”Nissan Zöld Program 2010” keretében a Nissan meghirdette, hogy olyan benzinüzemű motorokat fog kifejleszteni, amelyek CO2-emissziója a dízelmotorokéval lesz összemérhető, és ezek a motorok világszerte 2010-re fognak rendelkezésre állni. A nagy hengerszámú, nagy lökettérfogatú motorok esetében a Nissan a VVEL-technológiát a közvetlen benzinbefecskendezéssel fogja kombinálni.

A vezérműtengely forgó mozgását egy bütyök és két összekötő elem alakítja át, zárja a szívószelepeket és egy excentrikus bütyök segítségével közvetíti a mozgást a kipufogó szelephez. A kipufogószelep mozgatása úgy áltoztatható, hogy a DC-motor tengelyének elfordulásával az összekötő elemek alátámasztási pontja elmozdítható. Ez lehetővé teszi a szelepemelés mértékének folyamatos változtatását.

2007/03/31 22:04 CET | Szerző: MR/Nissan Sales Central and Eastern Europe/Kónya Rita


Copyright 2007 - 2008 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: Cologne | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com