Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Africa Eco Race: Már 200 nevező - köztük a Kamazok!.


Épp amikor átlépték a 200 nevezőt jelentő álomhatárt, egy másik remek hírt is kaptak az Africa Eco Race francia szervezői. Ez utóbbi egyenesen Oroszországból érkezett: a Kamaz megerősítette, hogy rajthoz áll a 2013-as Africa Eco Race-en! A Dakar királyai tehát visszatérnek Afrikába.

Szemjon Jakubov, a csapat legendás vezetője (és nem mellesleg többszörös Dakar-győztes) beleegyezett, hogy válaszol néhány kérdésünkre.

MR: Ön a Kamaz versenycsapatának egyik meghatározó tagja, s egyben a valaha volt egyik legsikeresebb a terepralis kamionosok között. Hogy érzi magát manapság?

Szemjon Jakubov (SzJ): Ma is keményen dolgozom, hiszen jelenleg is én felelek a Kamaz csapat bizonyos ügyeiért. Emellett, mint az valószínűleg hallotta, 2009 óta szervezője vagyok az Oroszországban zajló Selyemút Ralinak. Ez a viadal az egész világon igen népszerűvé vált. Már megvolt az idei verseny értékelése, és megkezdtük a jövő évi viadal előkészítését is, és reméljük, hogy akkor is remek pilótákat és csapatokat üdvözölhetünk Oroszországban.

MR: A Kamaz a legnagyobb afrikai sikereit az ön irányítása alatt aratta. Mi késztette a csapatot arra, hogy a Sonangol Africa Race keretében visszatérjenek a fekete földrészre?

SzJ: Tulajdonképpen meg is válaszolta a kérdést. Valóban jó emlékeink vannak Afrikából, még ha nem is volt mindig könnyű. De a terepralinak épp az extrém körülmények közötti helytállás, az ismeretlen területek, más kultúrák felfedezése jelentik a lényegét.

Afrika, az ottani kemény versenyek, a tájak hihetetlen szépsége, és persze az ottani Dakarok szelleme mind beleégtek az emlékezetembe. Sok barátunk van ebben a sportágban. Mindazok, akik legalább egyszer részt vettek az Africa Race-en egybehangzóan állítják, hogy remek és barátságos a hangulat, kölcsönösen segítik egymást a versenyzők. Ahogy a dal mondja: "a sorban vannak ellenfelek, de nincsenek ellenségek.

Meg vagyok győződve róla, hogy ez a verseny alapítójának, Jean-Louis Schlessernek az érdeme. Mivel maga is aktív versenyző, pontosan tudja, mi kell a versenyzőknek, mi fontos ahhoz, hogy nehézzé és érdekessé tegyünk egy viadalt.

MR: Ki fogja vezetni az önök által nevezett két kamiont?

SZJ: Sportszakmai szempontból az Africa Race egy nagyon nehéz verseny, egyrészt, mert nagyon nehéz maga a terep, másrészt mert nagyon jók az ellenfelek. Számunkra ez a verseny komoly teszt lesz két fiatal pilótánk, Anton Sibalov és Dmitrij Szotnyikov számára, ők pedig rendkívül értékes tapasztalatokat gyűjthetnek.

MR: Van valamilyen kommunikációs jellegű tervük is a versennyel kapcsolatban, például az orosz televízió bevonására?

SZJ: Természetesen. Sokat dolgozunk a tereprali népszerűsítésén Oroszországban. Minden olyan verseny, amelyen a Kamaz rajthoz áll, mint például a Dakar, a Selyemút Rali vagy most az Africa Race, komoly érdeklődést vált ki mind az újságírók, mind a sportrajongók körében."

Lehetőségünk nyílt a "sivatag cárját", az immár a Kamaz csapatvezetőjeként tevékenykedő Vlagyimir Csagint is meginterjúvolni.

MR: Mint a Kamaz Master új csapatvezetője, komoly gesztust tesznek azzal, hogy ismét a hajdani nagy győzelmek helyszínén versenyeztetik a kamionjaikat.

Vlagyimir Csagin (VCS): Pontosan. Ez nagyon fontos a csapat számára. Ami engem illet, én szeretnék ott lenni Afrikában a fiatal versenyzőinkkel, és valamilyen szinten irigylem őket. De a kötelesség Dél-Amerikába szólít. Az Africa Race-en versenyző csapatunk mellett Vaszilij Kvacsev dolgozik majd.

MR: De tanácsot nyilván ön is ad majd nekik. Mik lesznek ezek?

VCS: Szemjon Jakubovval kidolgoztunk egy stratégiát, amit az Africa Race során követni fognak a versenyzőink. Afrika egy nyílt és végtelen terep sok csapdával. Sokszor gyorsan kell meghoznunk szokatlan döntéseket. A navigátoroknak rengeteg a feladata, és sokszor az ő munkájukon múlik a győzelem. Ez taktikai csata is az ellenfelekkel, de sokszor a puszta túlélésért megy a harc és kölcsönös a segítség. Higgye el, igen hasznos tapasztalat lesz ez a fiatal versenyzőink számára.

2012/10/20 11:17 CET | Szerző: MR/Africa Eco Race/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com