Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Aqua-Palace Kupa: Mennyben és pokolban járt Lónyai.
Két szelektív szakasszal a versenye vége előtt egy műszaki hiba fosztotta meg az abszolút harmadik helytől a Bioextra GarZone Racing párosát a II. Aqua Palace Kupán.

Lónyai Pál és Garamvölgyi Zoltán idén is azzal a Nissan Pickup-pal vágott neki a Terep-rallye bajnokságnak, mellyel a tavalyi évben is versenyeztek. Vagyis mégsem, a látszat ezúttal is csal. A Bioextra GarZone Racing versenyautója kívülről valóban emlékeztetett arra, amivel tavaly mentek, csakhogy a téli szünetben a héj alatt szinte teljesen megújult az autó műszaki tartalma. Vadonatúj, sokkal erősebb motor, új Öhlins gátlók, és szintén új sebességváltó jellemezte a 2012-es fejlesztéseket. Mivel az autó első igazi próbája az Aqua-Palace Kupa volt, így több bosszantó műszaki hiba is hátráltatta Lónyaiékat a versenyzésben. Kitartósból azonban jelesre végezett a páros, számos hátráltató tényező ellenére is az ötödik helyre hozták be a Nissant.

Lónyai Pál: - Számtalan újítást hajtottunk végre az autón és ilyenkor előfordulhat, hogy valamin még finomítani kell. Erre valók a tesztek, de mivel az autó az utolsó pillanatban készült el, erre nem volt idő. Ennek tudható be, hogy műszaki hibák hátráltattak az egész verseny folyamán. Már a pénteki prológon elhajlott a vadonatúj gátló. Szombati teljesítményünkre nagyon büszkék vagyunk, egy új és szokatlan autóval, nehéz pályákon sikerült felkapaszkodnunk a dobogóra. Nem ajándékba kaptuk, hanem azért mert küzdöttünk érte. Viszont annál jobban fáj, hogy a technika ördöge vasárnap elvette ezt tőlünk. A befejező nap első szelektív szakaszának elején éreztem, hogy baj van a kuplunggal majd az egyik féktávon, a visszaváltások során az autó lefulladt, megpördültünk és az árokban kötöttünk ki, szerencse, hogy nem borultunk fel. Gombi állt meg hogy visszahúzzon minket, sikerült beindítani is az autót, így le tudtunk jönni a szelektívről. Vissza kellett mennünk a szervizbe, a kihagyott szakasz miatt kapott büntetéssel viszont elvesztettük a harmadik helyet.

Összességében a tempónkkal végtelenül elégedett vagyok, hatalmas élmény olyan autóval versenyezni, amiben van motorerő. A srácoktól olyan motort kaptam, ami világviszonylatban is megállja a helyét, annak ellenére, hogy csak 3500 köbcentis. Szombaton a 3 top autót üldöztük, néha még meg is előztük, ennél többet ilyen költségvetéssel nem lehet kívánni. A mostani eset megint ráébresztett arra, milyen fontos a szervizcsapat támogatása. A hibák ellenére is azt mondhatom, hogy hálás vagyok a Whistleres fiúknak, mert tényleg oda tették magukat és Zoli segítsége is nélkülözhetetlen az autóban. Bár eddig is nagyon jó volt az összhang, de úgy érzem, hogy megint tudtunk előrelépni.

Garamvölgyi Zoltán: - Csütörtökön egy újdonságot próbáltunk bevezetni és ezt folytatjuk a jövőben is. A hajdúszoboszlói Nelson étterem látott vendégül bennünket egy sajtótájékoztató erejéig, ami nagyon jól sikerült és a helyi média több szegmense is képviseltette magát. Mészáros Sanyi barátunknak
külön köszönet a profi lebonyolításért és a jó hangulatért. A Nelson étterem a továbbiakban sem feledkezett meg rólunk, mert a következő napokban, a szervizparkban és esténként is kiváló ételekkel kápráztatta el a csapatot és vendégeinket. Péntek reggel egy rövid teszttel kezdtük a napot, amiből számunkra semmi nem derült ki csak az, hogy motorerőben jól állunk.

- A Szuperspeciál még száraz, meleg időben zajlott, de tudtuk, hogy a hétvége esős lesz és sáros. Nem akartunk sietni, mert "taktikáztunk", hogy a szombati csúszós pályákat letakarítsák előlünk. :) Másnap kiderült, hogy teljesen felesleges volt. Hátrányunk nem tűnt ledolgozhatatlannak viszont a pályák annyira csúsztak mintha zsírral lettek volna lekenve. Óvatosan, de még élvezhetőre lőttük be a tempónkat és ez estére meg is hozta a gyümölcsét. A 3. helyen fordultunk, ami nagyon jól esett és sokan gratuláltak is miatta, páran nem. Vasárnap semmit nem változott az utak tapadása, de a kényelmes előny tudatában megbeszéltük, hogy lassan és biztonságosan teljesítjük az első szakaszt. Megnézzük az időnket és utána belőjük a tempónkat a maradék két szelektívre. A taktikázás most nem jött be. A szokásosnál lassabb tempó miatt ritmustalanná vált autózásunk, valamint a kuplung hibája elvette a harmadik helyünket. Az egyik féktávon beestünk a szántásba, ahonnan kuplung nélkül nem tudtunk önerőből kijönni.

Kettővel utánunk már csak olyan versenyzők jöttek, akiknek legalább 4 óra büntetésük volt, de mégis annyira siettek, hogy nem álltak meg segíteni. Kötéllel a kezemben a szakadó esőben vártuk az egyetlen párost, akiben tudtam, hogy nem csalódhatunk és így is lett, Gombiék ránk tudtak szánni 15 percet. Kiszedtek a szántásból és az autónkat is behúzták – köszönjük Nekik! - így már csak a kuplung nélküli elindulást kellett gyakorolni egy darabig. Közben a quados mezőny is utolért bennünket, akikből a célig hármat el is engedtünk pedig nagyon kellett sietnünk, hogy a max időt ne késsük ki. Hangó a cél előtt 200 méterrel esett el, mire oda értünk, már a saját lábán állt, így hirtelen kellett döntést hozni, hogy megálljunk vagy célba érjünk. Hangó intett, hogy mehetünk és így 20 mp-el a max idő lejárta előtt mérték meg az időnket.

Így folytatni tudtuk a versenyt - legalább is bejutottunk a szervizbe ahol átbeszéltük, hogy mik a lehetőségeink. Úgy döntöttünk, hogy az utolsó körre kimegyünk és vállaljuk a kockázatát a kuplung nélküli menetnek. Az etap elég nehézkes volt, de a gyorsaságin nagyon jól belejött Palkó a gázfröccsös váltásba. Így célba értünk és bár nem örülünk, de elkönyveltük az ötödik helyért járó pontokat. Billynek gratulálok a rendezvényhez, jól éreztük magunkat. Szívesen jövünk jövőre is. Jól vizsgázott az SRTeam segítségével beszerzett új - 8 pontos, kifejezetten a Hanshoz fejlesztett - Schroth biztonsági-öv rendszer, ami kicsit meghosszabbítja a rajtra való felkészülési időnket, de sokkal kényelmesebb és biztonságosabb az eddigieknél. Portugáliát kihagyjuk, mert vannak az autónkon még olyan megoldásra, befejezésre váró feladatok, amelyek fontosabbak, hogy végre elkészüljenek, minthogy 7000 Km-t autózzunk néhány szép emlékért. Legközelebb az XLavina IV. Rábaköz kupán szeretnénk rajthoz állni ahol már nem fogunk spórolni és taktikázni, hanem meg akarjuk mérettetni magunkat a nemzetközi mezőnyben.

2012/04/21 14:39 CET | Szerző: MR/Bioextra GarZone Racing/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com