Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!
Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Az ostorcsapás-nyaksérülés ellen véd a BMW legújabb biztonsági fejlesztése.2007 őszétől még magasabb szintű utasvédelmet garantálnak a BMW személyautói, ugyanis a 6-os és 5-ös sorozat mellett az X5 és a X3 modellcsalád minden tagja is megkapja az új fejlesztésű aktív fejtámlákat, amelyek ráfutásos baleset alkalmával jelentős mértékben csökkentik a nyaki csigolyák sérülésének kockázatát. A gépkocsi biztonsági elektronikája a lehető legrövidebb idő alatt gondoskodik róla, hogy ütközéskor akár 60 mm-t előre és 40 mm-t feljebb mozduljon a fejtámlák elülső része. A támla így még azt megelőzően közel kerül az utas fejéhez, hogy az hirtelen hátra lendülne a fellépő erők hatására. Mindez nagyban fokozza a fejtámlák rögzítő és stabilizáló hatását, és jelentősen csökkenti a nyaki csigolyák meghúzódásának vagy sérülésének kockázatát.

Az ostorcsapás-nyaksérülésként is ismert nyakcsigolya-szindróma (NCS-szindróma) az egyik leggyakoribb sérülés közúti balesetek alkalmával. Olyankor alakul ki, amikor hátulról hirtelen nagy erőhatás éri az autót. Sokszor akkor is fájdalmas következményekkel jár, ha városban, kis sebességnél következik be. A BMW a ráfutásos balesetek elkerülése végett már 2003-ban bevezette a kétfokozatú féklámpát. Ennek lényege, hogy nagyobb felületen kezd világítani különösen intenzív fékezéskor, és egyértelműen jelzi a jármű mögött haladóknak, hogy nekik is erőteljesen fékezniük kell. A BMW új aktív fejtámlái akkor is járulékos védelmet nyújtanak az utasoknak, amikor már nem kerülhető el a baleset.

Kényelmes, biztonságos, egyénileg állítható
Korszerű kétrészes kiviteléről lehet felismerni az aktív fejtámlát: a támlatartóból és az elmozdulni képes párnázott támlából áll. Az oldalán található gombbal ki-ki kényelmesen, egyéni igényének megfelelően állíthatja be a magasságát: három fix ponton rögzíthető 30 mm-es tartományon belül. Ütközéskor rugóerő hatására akár 60 mm-t előre ugrik, és a fej közvetlen közelébe áll a párnázott támla. Egyúttal felfelé is mozdul, legfeljebb 40 mm-t.

Az aktív fejtámla egy másik változata a BMW komfortülésén teljesít szolgálatot: ezen a támla síkjából kiemelkedő párnák találhatók oldalt. A komfortülés esetében ez váltotta le a korábban használt aktív fejtámlát.

A légzsák vezérlése aktiválja a fejtámlát
Az aktív fejtámla mindkét változatának belsejében piroaktuátoros kioldású rugós mechanika található. A begyújtott aktuátor kioldócsapot, az pedig kioldólemezt hoz mozgásba. A helyéről elhúzódó lemez mögül kiugró rugók hatására mozdul el előre és felfelé a fejtámla. A piroaktuátort a légzsák vezérlőegysége gyújtja be, amikor ráfutásos balesetet érzékel a rendszer. A fentiekből adódóan a BMW aktív fejtámlái nagyon gyorsan és hatékonyan veszik elejét az „ostorcsapás-nyaksérülés” kialakulásának.

Az aktív fejtámla nemcsak jobban rögzíti és stabilizálja a fejet, mint a hagyományos, hanem kényelmesebb is. Mivel nem kell szorosan hozzásimulnia a fejhez, kellemes távolságban marad tőle menet közben, szemben a helyesen beállított hagyományos fejtámlával, amely túlzott közelsége miatt zavaró lehet menet közben.

Miután működésbe lépett az aktív fejtámla, figyelmeztető üzenet jelenik meg a műszerfali kijelzőn. Arra emlékezteti az autó tulajdonosát, hogy fel kell keresnie a legközelebbi BMW márkaszervizt a piroaktuátor újbóli üzembe helyezése végett.

2007/08/29 02:02 CET | Szerző: MR/BMW Magyarország/Kónya Rita


Copyright 2007 - 2008 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: Cologne | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com