Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Dakar 2011: Nagy hiányzók – De Gavardo, Henrard, Alphand.

Mint arról már korábban hírt adtunk, Nani Roma néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy nem lesz ott a 2011-es Dakar rajtjánál. Azonban nem a katalán exmotoros lesz az autós mezőny egyetlen nagy hiányzója: Luc Alphand, Carlo de Gavardo és Stéphane Henrard sem indul a dél-amerikai viadalon.

A chilei de Gavardo, a 2001-es Dakar harmadik helyezettje (akkor még motorral) a 2010-es Dakarra egymillió dolláros állami támogatást kapott, hogy Robby Gordon csapatának egyik Hummerjével rajthoz állhasson. A szereplés azonban tragikomikus véget ért: de Gavardo műszaki problémák miatt az első chilei szakaszig sem jutott el (amúgy sem a Hummerek Dakarja volt a 2010-es).

A chileiek egy része eleve nem rokonszenvezett az állami támogatás gondolatával (emlékszünk még a Baumgartner Zsolt támogatása miatti itthoni felzúdulásra?), de a blamázs végképp de Gavardo ellen fordította honfitársait. A hajdani kiváló motoros nem talált megfelelő autóra és főleg támogatói háttérre, így nem tud rajthoz állni a 2011-es Dakaron.

Stéphane Henard-nak sem szurkolhatunk idén. A belga versenyzőnek oroszlánrésze volt a Volkswagen Tarek kifejlesztésében, s 2003-ban a szárnyait bontogató Volkswagen gyári csapat tagjaként indult a Dakaron. Később tesztelte a Race Touareget is, de végül nem a gyári csapat tagjaként, hanem privát versenyzőként, a Tarekkel folytatta pályafutását és ért el szép sikereket, főleg Antonia de Roissard navigálásával.

Henrard azonban most megválik a Volkswagen buggy-tól. „A Tarek V6 TDI-t teljesen újjáépítettük, versenykész állapotban, semleges fényezéssel kínáljuk bérbeadásra 210 000 Euróért. Kívánságra 50 000 Euróért egy nagy alkatrészcsomagot is össze tudunk állítani.”

És zárásként még egy szomorú újság Franciaországból: a 2006-os Dakar-győztes Luc Alphand orvosai javaslatára kénytelen végképp szögre akasztani a bukósisakot. A 45 esztendős hajdani kiváló síelő, a Le Mans-i 24 órás verseny állandó résztvevője 2009 nyarán egy motorbalesetben sérült meg súlyosan. „Már a baleset után nyilvánvaló volt számomra, hogy soha többé nem indulhatok a Dakaron” – mesélte Alphand a Motorsport Aktuellnek. Abban azonban reménykedett, hogy a pályaversenyzéshez vissza tud még térni, azonban mostanra kiderült: ez is túl nagy veszéllyel járna számára.

Alphand terepralis pályafutását egy Mitsubishivel kezdte az 1998-as Dakaron, majd még egy mitsubishis Dakar után a Schlesser-csapatnál kötött ki, ahonnan két Dakar után relatíve kevés pozitív élménnyel távozott. Egy újabb mitsubishis próbálkozást követően terepralis pályafutása akkor vett igazán komoly fordulatot, amikor a 2003-as Dakarra Sven Quandt igazolta le az akkor születőben lévő X-Raid BMW-hez. Alphand az összetett kilencedik hellyel és egy szakaszgyőzelemmel hálálta meg a bizalmat (nem mellesleg ez volt az első dízeles szakaszgyőzelem az autósoknál).

A 2005-ös Dakarra szerződött le a Mitsubishi gyári csapatához, s ezzel az alakulattal aratta legnagyobb sikerét: 2006-ban Gilles Picard navigálásával megnyerte a Dakart. A Mitsubishi kivonulása után arról szóltak a pletykák, hogy a BMW-hez igazol, de a 2009. augusztusi baleset keresztülhúzta a terveit. Alphand ennek ellenére ott volt a 2010-es dél-amerikai viadalon, mint a francia televízió szakkommentátora, s valószínűleg idén is ez a feladat vár rá.

2010/11/29 11:20 CET | Szerző: MR/MIM/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com