Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Dakar 2013: Casteu és Roma szakaszt nyert, Hornékat kizárták.

A motorosoknál David Casteu nyerte a szakaszt, Olivier Pain pedig maradt az élen az összetettben, így a Yamahának jobb napja aligha lehetett volna. Az autósoknál az X-Raid örülhetett, ugyanis Nani Roma nyerte a szakaszt, Stéphane Peterhansel pedig gyakorlatilag megduplázta előnyét az összetettben. A magyarok közül búcsúzni kényszerült Horn Albert, a kazah Andrej Cserednyikov navigátora, a párost - egylőre ismeretlen okból - kizárták.

Az első benyomások igaznak bizonyultak. Az elmúlt pár hétben a versenyzők nem győzték dícsérni a Yamaha YFF-et, és azt a fejlődést, amin az elmúlt évben keresztülment a versenygép. A KTM-mel, a Husqvarnával és a Hondával folytatott harc során a kék motorok hamar letették névjegyüket. Olivier Pain tegnap átvette a vezetést az összetettben csapattársa, David Casteu előtt.

Az ötödik szakaszon azonban Casteu bizonyult a leggyorsabbnak, azonban Pain is lőtávon belül maradt, így megőrizte a vezetést az összetettben. Ami a négyszeres Dakar-győztes Cyril Despres-t illeti, a francia továbbra sem nyert szakaszt, és az összetettben sem vezet, azonban hátránya csekély, s fenyegtő árnyként lebeg a "trónjára" törő fiatal versenyzőkkel szemben.

A nap nagy vesztese Joan Barreda volt, aki üzemanyagpumpa probléma miatt annyi időt vesztett, hogy lassanként akár ki is húzhatjuk a győzelmi esélyesek listájáról.

A két Yamaha (Pain és Casteu), valamint a két KTM (Casteu és vízhordója, Ruben Faria) mögött Barreda balszerencséjének ellenére is két Husqvarna áll az összetett 5-6. helyén, mégpedig Jordi Viladoms és Alessandro Botturi személyében.

A szerbiai magyar Saghmeister Gábor a 83. idővel ért célba, és a 70. helyen áll az összetettben.

A quadosoknál Marcos Patronelli folytatta menetelését, mögüle azonban műszaki hiba miatt kiszállt a harcból az eddig remekül versenyző és az összetett második helyen álló emirátusokbeli Sebastian Husseini. A második helyet így a chilei Ignacio Casale örökölte meg, ő azonban már 1 óra 18 perc hátrányban van argentin kollégájához képest.

Az autósoknál ahogy megváltozott a talaj képe, úgy változtak meg az erőviszonyok is. A buggyk, amelyek az elmúlt napokban fej fej mellett küzdöttek a Minikkel, most kicsit háttérbe szorultak. A szakaszgyőzelmet ezúttal a treburi alakulat egyik autója, Nani Roma szerezte meg, akinek ez a hatodik részsikere autóval.

Az összetettben is a Miniknek áll a zászló, hiszen Peterhansel magabiztosan vezet, Novickij a negyedik, Roma az ötödik helyen áll. Al-Attiyah egy kisebb navigációs hiba miatt időt vesztett, így hátránya az összetettben csaknem tíz percre nőtt. A harmadik helyen a 2009-es Dakar-győztes Giniel de Villiers áll több mint félórás hátránnyal.

Guerlain Chicherit, aki tegnap kis híján megnyerte a szakaszt, erre a szakaszra aligha fog jó szívvel emlékezni, ugyanis a huszadik kilométeer magasságában elment a szervó, s onnantól 150 kilométeren keresztül volt kénytelen rásegítés nélkül kormányozni az SMG buggyt, ráadásul igen kemény és veszélyes terepen. Mi tagadás, a fiatal francia nézett már ki frissebbnek is, mint az ötödik szakasz céljában...

A magyarok közül Szalay a 31. idővel ért célba, Sebestyénék a 95., Pócsikék a 94. helyen futottak be. Az összetettben az opeles duó a 21., a két Toyota a 95-96. helyen áll. Ami Horn Albertéket illeti, őket sajnos a verseny honlapja a kiesettek között jelzi, okként a kizárást megjelölve, de egyelőre nincs pontos információ arról, hogy mi történt velük.

A kamionosoknál Ales Loprais "országlása" az összetett élén nem tartott sokáig: a cél előtt húsz kilométerrel a cseh pilóta elakadt a homokban, így Gerard De Rooy vissza tudta venni a vezetést. Azonban előnye minden, csak nem kényelmes, hiszen a kamazos Eduard Nyikolajev, aki a szakaszon második lett Hans Stacey mögött, mindössze 5 perc 33 másodpercre van tőle... A Darázsi - Vörös - Szalai trió a 34. helyre hozta be az MAN-t, az összetettben a 40. helyen állnak.

2013/01/10 14:51 CET | Szerző: MR/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com