Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Dakar 2013: Éjszakai autózás a Dakaron.


Az eddigi legnehezebb napon van túl a Sandlander csapata a 2013-as Dakar-ralin. A Sebestyén Sándor, Bognár József és a Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán toyotás egység is sötétedés után, éjszaka ért be a táborba, de az a legfontosabb, hogy mindkét autós alakulat teljesítette a dél-amerikai tereprali-verseny csütörtöki szelektív szakaszát.

– Nagyon nehéz és fárasztó volt, éppen ezért vagyok büszke arra, hogy megcsináltuk – mondta Sebestyén Sándor, akinek hivatalos helyezése és időeredménye még nincs. – Veszélyes volt a terep, homokkal és gyors részekkel. A napi második mért szakasznak egyébként már este nyolckor vágtunk neki, úgyhogy egyértelmű volt, belekóstolunk az éjszakai autózásba. Mi próbáltunk óvatosan haladni, nehogy összetörjük magunkat, jónéhányan viszont padlógázzal közlekedtek, s pórul is jártak. Hihetetlen, de láttunk olyan járművet, amely szabályosan kettétört, éppen a mentőhelikopter szállt le mellé, de többen is csúnyán megjárták.

Bognár József a csapatmunkát emelte ki. – Megint sokat számított Pócsik Laciék rutinja – kezdte a navigátor. – Tisztában voltak vele, hogy mikor, milyen tempóban kell közlekednünk, s megérte rájuk hallgatni, hiszen éjfél tájban csak beértünk a táborba, míg sokan még most is a szakaszon vannak. Nehéz volt a feladat, nem csak a pilótáknak, de a navigátoroknak is. Vagy olyan helyen jártunk, ahol nem láttunk nyomokat, de előfordult, éppen az jelentett problémát, hogy az előttünk rajtolók teljesen „összejárták” a terepet. A lassan érsz, tovább érsz elvet követve haladtunk, a rizikósabb részeket óvatosan közelítettük meg, hiszen az volt a legfontosabb, hogy teljesítsük a napi penzumot. Kipróbálhattuk magunkat mély, süppedős homokban, gyors pályákon, kiszáradt folyómederben, úgyhogy változatos volt a program. Néhányszor elakadtunk, de nagyobb gond nélkül, igaz, rettentő fáradtan értünk célba.

Az UNIQA Safety Carban ülő Pócsik, Farkas, Szaller triónak rögtön a szakasz elején akadt egy kis technikai problémája, úgyhogy izgalmasan indult a nap. – Kaptunk egy defektet, s a felniről leváló gumi elszakított egy vezetéket, amelynek következtében megszűnt az összkerékhajtásunk. Mit mondjak, amikor belegondoltam, hogy körülbelül még négyszáz kilométer van hátra a szelektívből, bizony nem kezdtem el ugrálni örömömben – mesélte Pócsik László, a Sandlander csapatvezetője.

– Úgy döntöttünk, nem állunk neki szerelni, mentünk tovább. Ésszel közlekedtünk, s jól tettük, mert azok közül, akik siettek, többen is bajba kerültek. Törtek az autók, rengeteg versenyzőnek akadt gondja. A navigáció sem volt egyszerű, mert bár Nándi jól végezte a feladatát, a kamionok iszonyatosan széttúrták a terepet, rengeteg nyom közül kellett kiválasztani a helyeset, ráadásul a kötelező pontokat olyan helyekre rejtették el a szervezők, amelyek megközelítése nem tartozott a legkönnyebb feladatok közé. Ám a lényeg, hogy beértünk, a srácok már megjavították az autót, úgyhogy várjuk a pénteki rajtot és megyünk tovább.

Szaller Zoltán a „Minden oké, haladunk, csak egy kicsit döcögősen” mondattal jelezte, hogy a nehézségek ellenére megmaradt a jókedve, míg Farkas Nándor az éjszakai célba érést követően ehhez annyit tett hozzá:„Nyugi, ez csak a Dakar”.

2013-as Dakar-rali, 6. nap. (Arica-Calam: az össztáv 767 kilométer, a szelektív szakasz 454 km).
Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Lucas Cruz (katari, spanyol, Buggy) 3:32:08 óra, 2. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Mini) 8:36 perc hátrány, 3. Robby Gordon, Kellon Walch (amerikai, Hummer) 13:52 p h., ...72. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel) 3:59:38 ó h., ...PÓCSIK LÁSZLÓ, FARKAS NÁNDOR, SZALLER ZOLTÁN (MAGYAR, TOYOTA), SEBESTYÉN SÁNDOR, BOGNÁR JÓZSEF (MAGYAR, TOYOTA).
Motorosok: 1. Francisco López (chilei, KTM) 3:36:21, 2. Ruben Faria (portugál, KTM) 2:34 p h., 3. Cyril Despres (francia, KTM) 3:48 p h.
Kamionosok: 1. Gerard de Rooy, Tom Colsoul, Darek Rodewald (holland, belga holland, Iveco) 4:19:02, 2. Andrej Karginov, Igor Devjatkin, Andrej Mokejev (orosz, Kamaz) 34 mp h., 3. Peter Versluis, Harry Schuurmans, Jürgen Damen (holland, holland, belga, MAN) 35 mp h., ...34. Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc, Szalai Norbert (magyar, MAN) 2:59:42 ó h.

Az összetett állás.
Autósok: 1. Peterhansel, Cottret 14:36:16, 2. Al-Attijah, Cruz 1:18 p h., 3. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 42:31 p h., ...30. Szalay, Bunkoczi 7:03:29 ó h., … SEBESTYÉN, BOGNÁR, PÓCSIK, FARKAS, SZALLER.
Motorosok: 1. Pain 15:35:23, 2. Despres 2:22 p h., 3. David Casteu (francia, Yamaha) 4:48 p h.
Kamionosok: 1. De Rooy, Colsoul, Rodewald 17:23:45, 2. Eduard Nyikolajev, Szergej Szavosztyin, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 18:40 p h., 3. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Anton Mirnyij (orosz, Kamaz) 30:32 p h., ...34. Darázsi, Vörös, Szalai 13:39:38 ó h.

2013/01/11 21:09 CET | Szerző: MR/Sandlander/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com