Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Dakar 2013: Rajtra kész a csapat.
Az éjszakába nyúlt az össznépi pecsétgyűjtögetés, de végül az Opel Dakar Team összes versenyjárműve átesett az adminisztratív és technikai ellenőrzésen – vagyis rajtra kész a csapat, sőt, a fiúknak maradt egy szusszanásnyi idejük a szombati rajt előtt.

Mivel Szalay Balázsnak ez már a 12. Dakarja, akár meg is szokhatta volna a papírmunkát, s talán meg is szokta, de attól még meg nem kedvelte. S ezúttal nehezítő körülmény volt, hogy a csapat három versenyautót (pluszban egy szerb és egy bolgár párost) nevezett a versenyre, vagyis amikor elkezdődött a pecsétgyűjtési akció, harminc ember mozgott egyszerre asztaltól asztalig.

Egészen addig, amíg mindent rendben nem találtak, amíg meg nem volt a biztosítás, a GPS, a biztonsági felszerelések, az orvosi ellenőrzés satöbbi (újítás, hogy egy ideje megkérdezik, ha megsérülnél, beszámolhatnak-e az állapotodról a médiának). A műveletek nagy része amúgy automatikus, hiszen százszor tájékoztattak már, hogy például a kamionok maximális sebessége Peruban 80 km/óra, míg Argentínában és Chilében 90 km/óra, hogy be kell kötni a biztonsági övet, hogy kötelező a lámpa használata, s hogy borsos büntetés jár például a sebességtúllépésért. S nemcsak pénz és időbüntetés, hanem extrém esetben akár ki zárás is.

Szóval a fiúk újra végighallgatták az intelmeket, beültek a GPS-oktatásra, mert minden évben van valami újítás. Aki még nem hallott ilyet, annak talán a legérdekesebb a Sentinel használata. Ezt a rendszert a biztonság érdekében fejlesztették ki.

Van rajta egy kék gomb egy piros és egy zöld. Ha valamiért megállsz a szakaszon (mondjuk kereket cserélni), meg kell nyomnod a zöldet, hogy a rendezők tudják, nincs bajod. Ha valaki megsérül az autóban és orvost hívnál, akkor a piros gombot kell használnod, majd a kéket, amely segítségével beszélni tudsz a rendezőkkel, elmondhatod, hogy mi bajod. Ugyanez a metódus abban az esetben is, ha valaki más sérül meg. Akkor is a te Sentineledet kell használnod (lévén az övé talán nem működik), beszélni a rendezőkkel, és miután megérkeztek a mentők, a zöld gombbal jelezni, hogy tovább indultál. Utóbb az elveszített időt a táborban jóvá írják.

Érdekesség még, hogy ha olyan nagy baleset történik, amelynek következtében a versenyzők nem tudják használni a technikai eszközöket, három perc elteltével a Sentinel automatikusan jelez a szervezőknek.
Az ember nem szívesen beszél autóverseny esetében balesetekről, de jó tudni, hogy ha baj van, akkor ott a segítség.

A papírmunka után jöhetett a technikai ellenőrzés (már lámpafénynél, itteni idő szerint úgy fél tízkor, magyar idő szerint fél négykor gurult át a pódiumon a vadonatúj Opel Mokka, és nem sokkal utána az MAN versenykamion), amely során aprólékosan megvizsgálták a járműveket.
Miután az utolsó matrica is a helyére került, a versenygépekkel beálltak a zárt parkolóba, ahonnan majd csak közvetlenül a rajt előtt jönnek ki a járművek. Akkor már élesben.

Apropó, esélyek. Amikor Étienne Lavigne-t, a Dakar versenyigazgatóját arról kérdeztük, vajon mit gondol a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős esélyeiről, természetesen nem tippelt. De azt azért elmondta: az egyik legjobb magyar párosról van szó, s hogy reméli, az Opel-csapat sikere motiválja majd a többi magyart is, hogy elinduljon a világ leghosszabb terepversenyén.

2013/01/04 10:03 CET | Szerző: MR/Opel Dakar Team/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com