Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Dakar 2013: Trükkös, fárasztó, gondokkal teli szakasz Chilében.
Férfimunka volt! A 2013-as Dakar-rali talán legnehezebb szelektív szakaszán van túl a Sandlander-csapat, a dél-amerikai verseny 13. napja maga volt a pokol. Csütörtökön visszatért Chilébe és egyben az Atacama-sivatagba a mezőny, s a földkerekség egyik legszárazabb területe alaposan megdolgoztatta a résztvevőket.

– Ez tényleg komoly volt. Nem lettem fiatalabb, az biztos, sőt, inkább úgy fogalmaznék, öregedtem legalább tizenöt évet – sóhajtott fáradtan Sebestyén Sándor, miután kiszállt a Toyotája kormánya mögül a Fiambalá és Copiapó között kijelölt 319 kilométeres szelektív teljesítését követően. – Már a rajt előtt mondtam, ez a mumusnapunk, hiszen tavaly ugyanitt estünk ki, s lám, idén sem úsztuk meg probléma nélkül. Nagyon lassan tudtunk haladni a homokban, akkora homokdűnék voltak, hogy az embernek tátva maradt a szája. Aztán következett a kősivatag, s bizony ott sem volt egyszerűbb vezetni. Sőt! Kiszakadt a hátsó lengéscsillapítónk, megszűnt időszakosan a kormányszervónk, gond volt az összkerékhajtással, s majdnem a teljes üzemanyagkészletet elhasználtuk, úgyhogy a végén már azért izgultam, nehogy elfogyjon a tankból a gázolaj. Megviselt engem és a kocsit is a szakasz, bevallom őszintén, izgultam, hogy sikerüljön. A szerelőinknek lesz feladatuk bőven, de most már csak két nap van hátra. Valahogy el kell jutni Santiagóba, s hiszem, hogy meg is csináljuk.

A mért részt a 82. idővel teljesítő, az összetettben a 69. helyen jegyzett Toyotában ülő Bognár József sem unatkozott a Dakar 12. szakaszán. – Kijöttünk a gyorsról, ez a lényeg. Ám nagyon durva nap volt – nyilatkozta Sebestyén Sándor navigátora. – Könnyen el lehetett tévedni, trükkös pálya volt, tehát végig koncentrálni kellett, a több mint száz kilométeres dűnesor pedig brutális látványt nyújtott. A technika ördöge néha ugyan ránk ijesztett, s egyszer a vontatókötél is előkerült az egyik homokhegy tetején, de jóleső érzés, hogy a táborban vagyunk. Most a szervizes srácokon a sor, de biztosra veszem, hogy reggelre tökéletes lesz a Toyotánk.

Sebestyénék harci kedvét táplálja, hogy a T2-es kategóriában, a dízel szériakocsik között továbbra is az előkelő hatodik pozíciót birtokolják, míg a Sandlander másik alakulata, az UNIQA Safety Carban helyet foglaló Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán trió a hetedik.

– Tényleg az eddigi legrázósabb napon vagyunk túl – mondta a Sandlander-csapat vezetője, Pócsik László. – A terep egyébként kedvemre való volt, hiszen imádok a homokban, a sivatagban autózni, a katedráldűnék pedig óriási kihívást jelentenek. Aztán volt vízmosás, köves, sziklás rész, tehát minden, ami a Dakarhoz tartozik. Igen ám, csakhogy akadtak a Sanyi által is említett technikai problémák, amelyek az elmúlt időszakban elkerültek minket, s máris még izgalmasabb lett a feladat. Nemhiába mondják a rutinos versenyzők, hogy a hajrában sem szabad kiengedni, mert minden nap egy új Dakar. A lényeg persze, hogy azért csak kikeveredtünk és most már minden rendben van. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Darázsi Zsoltnak és társainak, mert az Opel Dakar Team kamionos egysége bent a pályán kisegített minket olajjal. Mindannyian rendkívül sportszerűek voltak.

A mindig jókedvű Szaller Zoltán is megviselten bújt elő a 83. helyen beérő, az abszolút értékelésben 70. autóból. – Eléggé elfáradtam, hátul zötykölődni azért nehézkesebb. A köves terepen iszonyatosan ráz a kocsi, a hátsó tengelyen ülök, minden jobban billen, csúszik – magyarázta Szaller. – Ám most már nem érdekel semmi, két nap van hátra, ha kell, betoljuk a járműveket a célba.

2013-as Dakar-rali, 13. nap. (Fiambalá-Copiapó: az össztáv 715 kilométer, a szelektív szakasz 319 km).
Autósok: 1. Joan (Nani) Roma, Michel Périn (spanyol, francia, Mini) 3:36:34 óra, 2. Robby Gordon, Kellon Walch (amerikai, Hummer) 4:18 perc hátrány, 3. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 4:25 p h., ...27. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel) 1:19:22 ó h., ...82. SEBESTYÉN SÁNDOR, BOGNÁR JÓZSEF (MAGYAR, TOYOTA) 5:12:35 Ó H., 83. PÓCSIK LÁSZLÓ, FARKAS NÁNDOR, SZALLER ZOLTÁN (MAGYAR, TOYOTA) 5:12:43 Ó H.
Motorosok: 1. Frans Verhoeven (holland, Yamaha) 3:49:15, 2. Ruben Faria (portugál, KTM) 1:38 p h., 3. Joan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 3:01 p h.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Igor Devjatkin, Andrej Mokejev (orosz, Kamaz) 4:09:44, 2. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Anton Mirnyij (orosz, Kamaz) 2:36 p h., 3. Gerard de Rooy, Tom Colsoul, Darek Rodewald (holland, belga, holland, Iveco) 2:49 p h., ...40. Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc, Szalai Norbert (magyar, MAN) 3:15:40 ó h.

Az összetett állás.
Autósok: Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret Peterhansel (francia, Mini) 32:50:02, 2. De Villiers, Von Zitzewitz 50:21 p h., 3. Roma, Périn 1:31:06 ó h., …24. Szalay, Bunkoczi 9:49:00 ó h., …69. SEBESTYÉN, BOGNÁR 32:07:53 Ó H., 70. PÓCSIK, FARKAS, SZALLER 32:18:45 Ó H.
Motorosok: 1. Cyril Despres (francia, KTM) 37:46:59 (15 perc büntetés), 2. Faria 5:39 p h., 3. Francisco López (chilei, KTM) 13:40 p h.
Kamionosok: 1. Eduard Nyikolajev, Szergej Szavosztyin, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 33:12:35, 2. Margyejev, Beljajev, Mirnyij 31:20 p h, 3. Karginov, Devjatkin, Mokejev 50:26 p h., ....31. Darázsi, Vörös, Szalai 18:25:06 ó h.

2013/01/18 10:03 CET | Szerző: MR/Sandlander/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com