Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: 24 Hours Rally Raid Greece: Van 24 órád?Sok mindenre elég 24 óra – ennyi idő alatt mondjuk célba is lehet érni az Athén környéki 24 Hours Rally Raid Greece terep-rally versenyen. Ebben az évben november 24-25. között, immár tizedik alkalommal rendezik meg Görögország egyik legnehezebb, 1000 kilométeres futamát, amelyről most a verseny európai promóterét, a Sólyom Team elnökét, Sólyom Olivért kérdeztük.

Mit mondanál azoknak, akik még nem ismerik ezt a versenyt?

Hogy ne gondolkozzanak, nevezzenek be azonnal! Mi éveken át tervezgettük, hogy elindulunk ezen a versenyen, de tavaly jutottunk el először az athéni rajtdobogóra. Meglepetésként ért minket a rengeteg pozitív tapasztalat, fantasztikus élményekkel tértünk haza. Hihetetlen érzés beleszáguldani a nappalból az éjszakába, a sötétben megküzdeni saját démonainkkal, majd ismét világosban versenyezni. Éppen ezért az athéni verseny most már minden évben része a Sólyom Team versenynaptárának. Közép-európából indulva egyébként ez a legközelebbi 24 órás terep-rally verseny, Budapestről autópályán haladva mintegy 1500 kilométer.

Miben más, mint a többi verseny?

Egyrészt 24 óra folyamatos versenyzést jelent, ami nagy erőpróba, és megfeszített koncentrációt igényel. Másrészt az útvonal a görög hegyekben vezet… ezt talán nem is kell magyarázni. További különbség a szelektív szakaszok hossza: míg egy átlagos közép-európai terep-rally versenyen egy hétvégére nagyjából 300 km szelektív szakasz jut, addig Athénban 24 óra alatt kell megtenni 1000 kilométert. A gyorsasági szakaszok egyenként 100-200 kilométeresek, de idén lesz 250 kilométeres szakasz is. Aztán ott van az is, hogy nem körversenyről van szó, a szakaszok nem ismétlődnek, az egész verseny alatt nem megyünk el kétszer ugyanazon a gyorsaságin. Említhetném még a vendégszeretetet, a barátságos hangulatot, de ez már csak hab a tortán.

SS1 Athén - Distomo, 250 km
SS2 Distomo - Distomo, 110 km
SS3 Distomo - Loutraki, 230 km
SS4 Loutraki - Loutraki, 130 km
SS5 Loutraki - Athén, 155 km

Milyen utakra számíthat az, aki benevez?

Mindenfajta minőségű és nehézségű út előfordul. Döntően jól járható, apróköves, kanyargós hegyi utakon haladunk, de lesznek szűk, bozótos és sziklás részek is. Nagyon változatosak a pályák, sok a ritmusváltás egy szelektíven belül, és sok a meglepő fordulat. A szintváltozás nagyban befolyásolja egy csapat stratégiáját, hiszen gyakorlatilag tengerszintről indulva 1500 méternél is magasabbra jutunk el a verseny alatt a hegyekben. Szóval egyhangúnak semmiképpen sem nevezném.

Kiknek ajánlod ezt a versenyt?

Profiknak és amatőröknek egyaránt. A rendező gondolt a kisköltségvetésű, amatőr és hobbi csapatokra is. Van olyan kategória, amelyben utcai motorokkal, quadokkal és autókkal is lehet nevezni. Ezen kategóriákban indulóknak nem kell a teljes távot megtenniük, és a nevezési díj is alacsonyabb. Akár egy év végi nagy kalandnak is betudható. Természetesen a profi csapatoknak is ott a helyük, nekik a teljes távot, közel 1000 kilométert kell leküzdeniük egyetlen nap alatt, amiből majdnem 900 kilométer a gyorsasági szakasz. Igazából mindenkinek ajánlom, akibe szorult egy kevés bátorság.

Mennyire részletes az itiner?

Annyira nem, mint azt sokan megszokták a közép-európai bajnokságokban. Ezt én nem is tartom bajnak, hiszen ez terep-rally, gödrökre, vízmosásokra alapvetően számítani kell, amelyeket a folyton változó terep sajátos vonásaiból adódóan képtelenség feltüntetni, az azonban minden induló számára világos, hogy nem autópályán megyünk. Egyébként a jól bevált, FIA-szabvány szerinti itiner alapján tájékozódunk, ami minden fontos vagy veszélyes dolgot tartalmaz. Tény, hogy a navigációnak itt óriási szerepe van, könnyű eltévedni, szalagozásra nem lehet számítani, mert nincs. A GPS-kategóriában versenyzők pedig tracket kapnak, ami biztonságban végigvezeti őket a szakaszokon.

Mikor lesz lehetőség szervizelésre és pihenésre?

Mivel 5 szelektív szakasz lesz, a szakaszok között, 4 szervizponton lehet majd szerelni a járműveket, és akkor lehet pihenni is. A szakaszok hosszától függően 1-1,5 óra áll majd rendelkezésre a következő szakasz etapjáig. Nem mondom, hogy bőséges a szervizidő, de elegendő egy feszített tempójú versenyzéshez. Azoknak, akiknek kevesebb szakaszt kell teljesíteniük, értelemszerűen több idő áll rendelkezésükre.

Hogy állnak jelenleg a nevezések?

A legfrissebb adatom szerint 10 országból összesen 56 csapat nevezett eddig, 21 motoros és quados, valamint 35 autós egység. Még két hónap van a versenyig, úgyhogy azt gondolom, hogy ezek a számok meg fognak duplázódni a rajtig.

Mit lehet még elmondani a versenyről?

Rengeteg mindent lehetne még mesélni. A 24 Hours Rally Raid Greece-nek van egy prezentációja: www.solyomteam.hu/24h/24HGreecePromociosAnyag2012.pdf , innen megtudható még sok fontos részlet. De ha valakiben kérdések maradnának, ne habozzon írni nekünk az info@solyomteam.hu e-mail címre. Minden kérdésre válaszolunk, és mindenben segítünk.

Aki tájékozódni szeretne a 24 Hours Rally Raid Greece versenyről, az alábbi oldalakon teheti meg:

Hivatalos oldal: www.ihnilatis4x4.gr
Hivatalos facebook oldal: www.facebook.com/24hours4X4Greece
Promóteri oldal: www.solyomteam.hu
Promóteri facebook oldal: www.facebook.com/24HoursRallyRaidGreecePromoterSite

2012/09/28 09:59 CET | Szerző: MR/Sólyom Team MSE/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com