Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Baja Espana: Nagy nevek és nagy hiányzókA mai prológgal ténylegesen is kezdetét veszi az autós és a motoros tereprali Világkupa következő futama, a Baja Espana. A nevezők száma ugyan alaposan megcsappant a korábbi években megszokottakhoz képest, de jelen körülmények között nagyon is impozánsnak számít. A magyar színeket a Lónyai Pál – Garamvölgyi Zoltán duó képviseli.

Kezdjük az autósokkal, hiszen az ő versengésüket övezi a legnagyobb érdeklődés. A nevezési listán 65 egységet találunk, ami alaposan elmarad a korábbi évek száz körüli autós mezőnyétől – na de félre az álmodozással, manapság bizony sok versenyrendező fogadna örömmel egy ilyen létszámot. A kérdés inkább úgy merül fel, hogy a nevezők közül hányan fognak ténylegesen elrajtolni. Például kérdéses, hogy Jean-Louis Schlesser, aki alig néhány nappal ezelőtt kézsérülést szenvedett, tudja-e vállalni a versenyt. A Világkupát 16 pontos előnnyel vezető franciának ugyan nyilván nem megvetendő az itt megszerezhető pontmennyiség, de nem is feltétlenül létfontosságú.

Annál fontosabb lenne egy jó szereplés Khalifa Al-Mutaiwei számára, aki jelenleg második a pontversenyben, de azzal a nem titkolt szándékkal tért vissza a szezon elején a terepraliba, hogy megismételje 2004-es bajnoki címét. Ehhez viszont minden megcsíphető pont sokat számít az emirátusokbeli pilótának, Schlesser ugyanis eddig roppant kemény ellenfélnek bizonyult. Al-Mutaiweinek egyébként kellemes emlékei vannak a Baja Espanáról: egyetlen itteni szereplésekor, 2004-ben a második helyen zárt, és nagyon élvezte a száguldást az aragóniai hőségben és porban.

A legnagyobb név a listán azonban nem Schlesser vagy Al-Mutaiwei, hanem az immár tízszeres Dakar-győztes Stéphane Peterhansel, aki itt is nyert már kétszer, ráadásul mindkétszer hazai pályáján törölte fel a padlót csapattársával, Nani Romával. Apropó, Roma: ha van az autósoknál nagy hiányzó, az ő. A katalán klasszis összesen hatszor (négyszer motorral, kétszer autóval) nyerte meg a Baja Espanát, és hazai közönsége előtt mindig óriási ováció övezi. Kicsit furcsa döntés tehát, hogy ő az aragóniai viadal helyett Argentínában, a Desafio Litoralon indul.

Jön viszont a G-Force csapat, konkrétan a friss Selyemút Rali-győztes Gadaszin és az idei Italian Baját megnyerő Vasziljev – alighanem mindkettejükkel számolni kell majd az élmezőnyben. Gadaszinnak ráadásul igen komoly tapasztalata van az itteni pályákról, hiszen 2007-es debütálása óta egyszer sem hiányzott.

Szintén otthon érzi magát a Baja Espanán Miroslav Zapletal, aki itt az X3-ast állítja csatasorba, és nyilvánvalóan az élmezőnybe pályázik vele. Zapit elkíséri Spanyolországba csapattársa, Zdenek Porizek is. Szintén ismerős név a magyar szurkolók számára a román Costel Casuneanu, aki a Racing Lancerrel próbál szerencsét.

Érdemes lehet még figyelni Stéphane Henrard-ra, a holland Erik Van Loonra (Mitsubishi), az orosz Ilja Kuznyecovra (Mitsubishi), az olasz Maurizio Tragliora (Nissan), vagy a helyiek közül a fiatal és tehetséges (hajdani T2 Baja Kupa-győztes) Francesc Termens-re, a kiváló pilóta és autóépítő Manuel Plazára, a spanyolok „Gál Babájára”, vagy épp Javier Herradorra.

A motorosok-quados mezőnyben, hiába lett FIM Világkupa-futam a Baja, különösen drasztikus a visszaesés a létszámban: mindössze 43-an jelezték részvételi szándékukat. A Világkupában indulók között ott lesz David Casteu (aki, mint arról korábban már beszámoltunk, a HunGarian Baján is tervezi a részvételét), Alex Zanotti, aki ezúttal egy TM-mel áll rajthoz, Joan Barreda, aki a Husqvarna színeiben brillírozott az idei Dakaron, most pedig hazai pályán versenyezhet, a mindössze 20 esztendős portugál hölgyversenyző, Liliana Calado, akit tavaly láthattunk a HunGarian Baján, és valószínűleg idén is visszatér, illetve a fiatal olasz Manuel Lucchese, aki a Dakaron azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az interneten gyűjtötte össze a nevezéshez szükséges összeget. A quadosoknál a spanyol Oscar Romeróra érdemes odafigyelni.

A Világkupába nem nevezett versenyzők között a motorosoknál ott van a Bordone Ferrari csapat két katalánja, Jordi Viladoms, aki néhány héttel ezelőtt szerezte meg első világbajnoki futamgyőzelmét Szardínián, illetve Gerard Farres, aki viszont a Baja Espanán diadalmaskodott már korábban. Szintén a Bordone Ferrari színeiben versenyez az olasz Nicola Dutto, aki egy igen komoly gerincsérülés után tért vissza a versenypályákra.

Ami a hiányzókat illeti, a legfeltűnőbb Marc Coma hiánya, de nem áll rajthoz a korábbi győztes Jose Manuel Pellicer sem. Hiányzik a komplett lengyel különítmény, sem az Orlen csapat motorosait, sem Lukas Laskawiecet nem láthatjuk a spanyol pályákon. A motorosok-quadosok között nincs magyar versenyző sem.

Ami a monstrumokat illeti, itt rekord számú nevezés érkezett: összesen tizenhat(!) T4-es jelezte részvételi szándékát, ami még úgy is igen komoly szám, hogy ebből 13 kamiont a helyi Epsilon csapat állít csatasorba. Itt a legnagyobb esélyes mindenképpen a portugál Elisabete Jacinto az MAN-nel, de az Epsilon két nagyágyúja, Jo Adua (ő a De Rooy-féle Ivecóval a Dakaron is szerepelt) és David Oliveras valószínűleg mindent meg fog tenni, hogy otthon tartsa a győzelmet. És ha valakik, hát ők nagyon ismerik ezeket a pályákat…

A prológon ma délután 16:50-kor rajtolnak a motorosok és a quadosok, majd 17:45-kor következnek az autósok és végül a kamionosok. Holnap két, vasárnap egy szelektív vár majd a mezőnyre.


Fotó: Giusy Concina / fuoristradaweb.com

2012/07/20 16:18 CET | Szerző: MR/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com