Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Baja Portalegre: Zapi győzött Alentejóban! - FRISSÍTVESzenzációs eredményt hozott az idei Baja Portalegre: a magyar licensszel versenyző Miroslav Zapletal megszerezte első Világkupa futam-győzelmét! A második helyen Borisz Gadaszin, a harmadikon pedig Rui Sousa végzett. Zdenek Porizek negyedik lett.

Ritkán lehet a portugál nagyágyúkat saját pályáikon megverni, a magyar licensszel versenyző cseh Miroslav Zapletalnak és lengyel navigátorának, Maciej Martonnak azonban ez sikerült a hétvégén. Ők bizonyultak leggyorsabbnak a Világkupa idei záró futamán, a Baja Portalegrén, és ezzel nem csupán megszerezték első Világkupa futam-győzelmüket, hanem számításaink szerint a Világkupa összetett értékelésében is előre lépett a harmadik helyről az ezüstérmes pozícióba, mindössze egyetlen ponttal megelőzve Jean-Louis Schlessert.

De kezdjük az elején. A prológon még érvényesült a papírforma: a Portalegrébe már portugál bajnokként érkező Miguel Barbosa volt a leggyorsabb, megelőzve Nuno Matost és Borisz Gadaszint.

Miután pénteken egész éjjel kitartóan zuhogott, a szombat délelőtti szelektíven az itt nem éppen ritkaságnak számító saras pálya várta a versenyzőket. Na meg persze a hírhedt vízátkelések. Ez utóbbiakat többek között Vlagyimir Vasziljev sem zárta a szívébe, de az orosz még úgy is harmadik tudott lenni, hogy először ült a Miniben, s mint kiderült, azt bizony nem hajónak tervezték.

Az első hely sorsa változatosan alakult a délelőtt folyamán. Barbosa nem sokáig tudta megtartani a vezetést, mert először a Racing Lancer motorelektronikája bolondult meg, utána pedig a szakasz utolsó 50 kilométerére a szervó is elment.

Ekkor a portugál bajnokság ezüstérmes pozíciójáért harcban álló Nuno Matos állt az élre, csakhogy elektronikai probléma miatt később 35 percet vesztett. Nagy riválisa, Ricardo Porém sem járt jobban, műszaki probléma miatt ő is hátracsúszott az összetettben.

A szelektívet végül Borisz Gadaszin nyerte a 2008-as T2 Világkupa-győztes (és abban az évben HunGarian Baja-résztvevő) Rui Sousa és Vasziljev előtt. Utóbbi kettőt mindössze 26 másodperc választotta el a mindent eldöntő utolsó szelektív előtt.

Délután azonban ismét csúnyán megkavarodtak a kártyák. Zapi az utolsó ellenőrzőpontnál még csak a harmadik helyen állt, 13 perccel lemaradva az akkor még vezető Gadaszintól. Csakhogy az oroszt, mint már annyiszor, ismét megtréfálta a technika ördöge, ráadásul utóbb kiderült, hogy pályaelhagyásért még 2 perc büntetést is kapott.

Fizikailag Rui Sousa ért először célba, s miután tudott Gadaszin problémájáról, tudta, hogy 2000 óta most áll legközelebb ahhoz, hogy győzni tudjon. Amikor Zapi célba ért, még fogalma sem volt róla, hogy megnyerte a versenyt, viszont amikor megtudta, természetesen nagyon boldog volt. “Csak célba akartunk érni. Végül győztünk, és ez nagyon jó érzés. Tetszett a pálya, de nagyon nehéz verseny volt.”

Gadaszin láthatóan elég bosszúsan viselte, hogy ismét nem sikerült problémamentesen befejeznie egy Baja Portalegrét, de mint elmondta, változatlanul ezt tartja a legjobb Baja versenynek. Vele ellentétben Rui Sousa nagyon is tudott örülni a dobogós pozíciónak, hiszen ezzel az eredménnyel ő volt a legjobb a hazaiak közül. Zdenek Porizek és navigátora, Marek Sykora ntén szép sikert könyvelhetett el, hiszen a negyedik helyre hozták be a másik Hummert.

Eredmények:
1. Miroslav Zapletal - Maciej Marton (Hummer) 05:46:28
2. Borisz Gadaszin - Alekszej Kuzmics (G-Force Proto) 05:46:41, +00:00:13
3. Rui Sousa - Carlos Silva (Isuzu D-Max) 05:47:02, +00:00:34
4. Zdenek Porizek - Marek Sykora (Hummer) 05:58:09, +00:11:41
5. José Dinis Lucas - Luis Tirano (Mitsubishi) 06:06:28, +00:20:00

Frissítés: Mint kiderült, Borisz Gadaszin egy szervezői autó miatt vesztett időt, így a csapat kérelmet nyújtott be, hogy ezt jóváírják számukra. A kérelmet azonban elutasították, illetve Gadaszin megkapta a fentebb már említett 2 perc büntetést is, így végül nem a második, hanem a harmadik helyen fejezte be a 26. Baja Portalegrét.

2012/11/03 21:48 CET | Szerző: MR/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com