Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Dakar 2013: Caselli első sikereA Dakar hetedik szakaszát gyászos hír árnyékolta be: közúti baleset következtében elhunyt egy 25 esztendős francia motoros, Thomas Bourgin. A szakaszt a motorosoknál az amerikai Kurt Caselli, az autósoknál Stéphane Peterhansel nyerte.

Kurt Caselli Marc Coma visszalépése után kapta meg a lehetőséget, hogy indulhasson a Dakaron, s most egy szakaszgyőzelemmel háláta meg a bizalmat. Ráadásul nem is akármilyen szakaszt nyert meg, hiszen a mai szelektív bőven háromezer méter feletti magasságokban kanyargott. A pálya ráadásul igen gyors volt: Caselli 117km/h-s átlagsebességet ért el... Az amerikai egyébként 2006 óta az első újonc, aki szakaszt tudott nyerni (akkor Ruben Faria vitte ezt véghez a portugáliai pályákon).

Caselli mögött Francisco "Chaleco" Lopez és Olivier Pain érkezett egyforma idővel, 1 perc 23 másodperc hátránnyal. Chaleco az összetettben ezzel feljött a második helyre az egyre magabiztosabban vezető Pain mögé.

Nagy riválisának, Despres-nek ugyanakkor pocsék napja volt: váltóhiba miatt időt vesztett, ráadásul a mai nap egy maratoni szakasz első napja volt, ami magyarra lefordítva annyit tesz, hogy ma éjjel nem lesznek ott a szerelői, hogy rendbetegyék a KTM-et. Despres ma csak 34. lett, az összetettben pedig az ötödik helyre csúszott vissza.

Saghmeister Gábor ma a 87. időt motorozta, az összetettben a 69. helyen áll.

A quadosoknál Marcos Patronellit ismét elverték: ezúttal Sebastian Palma volt a tettes. Patronellinek azért továbbra sincs miért aggódni: míg mai hátránya csupán másodpercekben mérhető, előnye már több mint egy óra az össztettben. Laskawiec csak 12. lett, honfitársa, Sonik a mai ötödik helyével a harmadik helyen áll az összetettben, de az ő hátránya már közel két óra.

Az autósoknál különösen nehéz kérdéseket vet fel egy ilyen nagy magasságban zajló hegyi szakasz, hiszen itt a turbós motorok komoly erőt vesztenek. Azonban Peterhansel Minijének ezt úgy látszik, elfelejtették mondani, így a francia megnyerte a szakaszt. A történethez hozzá tartozik, hogy legnagyobb riválisa, Nasser Al-Attiyah a szakasz legnagyobb részében vezetett, az utolsó kilométereken azonban időt vesztett, s így csak hatodik lett, és közel két percet kapott a franciától. A katari hátránya az összetettben ezzel 3 perc 14 másodpercre nőtt, de tekintve, hogy még mennyi van hátra a versenyből, ez még nem mondható soknak.

Ha már az idő különbségeknél tartunk, Guerlain Chicherit-nek a jelek szerint az idei Dakaron az a "specialitása", hogy a lehető legkisebb különbségekkel veszítse el a szakaszgyőzelemért folytatott harcot. Arequipában Nassertől kapott ki 36 másodperccel, ma pedig Peterhansel halászta el előle a sikert 34-gyel. Az mindenesetre megállapítható, hogy a két nappal ezelőtti szervóproblémából eredő csuklófájdalom nem akadályozza lényegesen a fiatal franciát...

Jó hír, hogy mindhárom még versenyben lévő magyar egység befejezte a szakaszt, Szalayék a 26., Sebestyénék a 74., Pócsikék pedig a 76. pozícióban. Az összetettben ez Szalayék számára a 29., Sebestyénéknek a 86., Pócsikéknak pedig a 88. helyet jelenti.

A kamionosoknál Gerard De Rooy szénája jól áll, hiszen az eddigi hét szakaszból a maival együtt immár ötöt ő nyert meg, előnye pedig több mint 22 perc első számú üldözőjével, Eduard Nyikolajevvel szemben. A harmadik pozíciót birtokló Martin Kolomy (Tatra) hátránya már 41 perc 25 másodperc. De Rooyék öröme azonban így sem lehetett teljes ma, hiszen a tegnap óriásit taknyoló Hans Stacey nem tudta folytatni a versenyt. Mint arról korábban már beszámoltunk, a 2007-es győztes kamionjában az eséskor elgörbült a bukócső, s így a technikai ellenőrök nem engedték, hogy folytassa a versenyt.

A monstrumok mezőnyének egyetlen magyar egysége, a Darázsi - Vörös - Szalai trió a 26. helyen ért ma célba, az összetettben 33.-ak.

2013/01/12 01:17 CET | Szerző: MR/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com