Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Dakar 2013: Despres és Peterhansel tartja előnyét, Verhoeven és Roma szakaszt nyert


A 12. szakasz a motorosoknál Despres és Faria "stratégiai együttműködéséről" szólt, azonban a szakaszgyőzelmet a holland Frans Verhoeven szerezte meg. Az autósoknál Nani Roma bizonyult leggyorsabbnak, idén immár harmadszor, csapattársa, Peterhansel pedig továbbra is nagy előnnyel áll az élen az összetettben.

Cyril Despres harmadikként rajtolva úgy döntött, hogy igyekszik védeni "vízhordóját", Ruben Fariát, az összetett jelenlegi második helyezettjét Francisco "Chaleco" Lopez támadásától, aki hazai pályán különösen veszélyes ellenfélnek számít. Így az összetett éllovasa egy kicsit visszafogta a tempót, és hagyta, hogy a navigációban kevésbé gyakorlott ellenfelei menjenek előre. Ezzzel némileg lelassult a verseny tempója, s a stratégia kifizetődött, mert a tizedikként rajtoló Faria végül a második legjobb idővel ért célba, 1 perc 38 másodperccel Frans Verhoeven mögött. A tizenkettedikként rajtoló holland negyedik szakaszgyőzelmét pályafutása során és az elsőt az idei Dakaron. A harmadik idővel, tegnapi esése miatt még mindig sajgó válla dacára Joan Barreda ért célba, 16 másodperccell megelőzve Alain Duclos Shercóját.

Despres és Faria stratégiája az összetettben is bevált, hiszen a címvédő továbbra is az élen áll, 5 perc 39 másodperccel portugál vízhordója előtt. Chaleco ma csak hetedikként ért célba, hátránya Despres-hez képest 13 perc 40 másodpercre csökkent, viszont Fariával szemben három perccel nőtt.

Saghmeister Gábor a 73. idővel ért célba, az összetettben maradt a 64. helyen.

A quadosoknál Sebastien Husseini visszatért kedvenc terepére: a dűnék közé. Ennek eredményeként az Egyesült Arab Emirátusokban élő holland végre megszerezte első szakaszgyőzelmét a Dakaron, 1 perc 8 másodperccel Marcos Patronelli előtt. Az argentinnek mindazonáltal nem kell aggódnia: előnye az összetettben több mint megnyugtató.

Az autós mezőnyben, bár egy az utolsó kilométereken felrobbant gumi alaposan ráhozta a frászt, Nani Roma előnyt tudott kovácsolni abból, hogy előbb Robby Gordon, majd Stéphane Peterhansel hibázott, és megszerezte idei harmadik szakaszgyőzelmét, 4 perc 18 másodperccel az amerikai előtt.

A címvédő és tízszeres Dakar-győztes Peterhansel most már hivatalosan is védekezésre "rendezkedett be", és bár kis időre elakadt a dűnék között, Peterhansel csak 6 perc 3 másodpercet vesztett katalán csapattársához képest, s ami még fontosabb, csupán 1 perc 38 másodpercet legközelebbi üldözőjével, Giniel de Villiers-szel szembe, aki ma a harmadik helyet szerezte meg, 4 perc 25 másodperccel Roma mögött, így két szakasszal a verseny vége előtt Peterhansel előnye még mindig több mint ötven perc a dél-afrikaival szemben.

Szalay Balázs ma a 27. időt autózta, az összetettben jelenleg a 23. pozíciót foglalja el.

Végül a monstrumok mezőnyében Kamaz háziverseny lett a viadalból. Andrej Karginov, aki jelenleg még harmadik az összetettben, a jelek szerint komolyan gondolja, hogy elveszi az ezüstös pozíciót csapattársától, Ajrat Margyejevtől. Így aztán ha tud, támad. Olyannyira, hogy ma megszerezte idei második szakaszgyőzelmét is 2 perc 36 másodperccel Margyejev előtt. Utóbbitól csupán 13 másodperccel maradt el Gerard de Rooy, aki nagy elánnal kezdte a szakaszt, de egy defekt hamar lelassította. Mindez azonban nem sokat változtatott az összetett állásán: Nyikolajev vezet, mégpedig több mint félórával Margyejev és több mint ötven perccel Karginov előtt.

2013/01/17 22:01 CET | Szerző: MR/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com