Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Dakar 2013: Ismét triplázott az X-Raid

Szoros csata után Joan Barreda megszerezte idei negyedik szakaszgyőzelmét, Cyril Despres-nek viszont a második hely is elég volt ahhoz, hogy átvegye a vezetést vízhordójától, Ruben Fariától, aki ma csak nyolcadik lett. Az autósoknál új szakaszgyőztest avattunk Orlando Terranova személyében, a harmadikként befutó Peterhansel pedig tovább növelte előnyét az összetettben.

Ma Cyril Despres nyitotta a táncot a (motorosok számára) 357 kilométeres szelektíven. A francia természetesen támadott, de azért igyekezett nem túl nagy kockázatot vállalni agyors, technikás és fizikailag igen fárasztó pályán.

Az egyetlen, aki tartani tudta Despres tempóját, ismét nem volt más, mint Joan Barreda, s a spanyol végül meg is nyerte a mai szakaszt, 1 perc 15 másodperccel Despres, és 2 perc 44 másodperccel saját csapattársa, Paulo Goncalves előtt. A portugál pilóta egyébként is a nap hőse volt, hiszen Botturi bukása után segített helyrepofoznicsapattársa motorját, s így végül három husqvarnás is bekerült a legjobb hat közé a mai szakaszon.

Ami viszont az összetettet illeti, továbbra is a KTM dominál - Botturi balszerencséjének köszönhetően már az első négy helyen csak az osztrák márka gépeit találjuk. Despres és a tegnap még vezető Faria között 1 perc 37 másodperc a különbség, Chaleco 13 perc 41 másodperces hátránnyal áll a harmadik helyen, 4 perc 40 másodperccel megelőzve a szlovák Ivan Jakest. A legjobb nem KTM-es az ötödik helyen álló husqvarnás Alessandro Botturi, az ő hátránya 24 perc 25 másodperc. Mögötte, a hatodik helyen áll Helder Rodrigues legjobb hondásként.

Saghmeister Gábor ma a 87. idővel ért célba, az összetettben 68.

A quadosoknál Lukasz Laskawiec megszerezte második szakaszgyőzelmét, ezúttal 1 perc 35 másodperccel Ignacio Casale és 3 perc 23 másodperccel Rafal Sonik előtt. Marcos Patronelli csak hatodik lett ma, de összetettbeli előnye már csaknem másfél óra Casale és több mint két óra Sonik előtt.

Az autósoknál a mai 353 kilométeres szelektív garantáltan kellemes emlékként marad meg az argentin szurkolók emlékezetében, hiszen a helyiek (egyik) hőse, Orlando Terranova nyerte meg a mai szakaszt, és ő az első argentin a verseny történetében, akinek ez sikerült.

Orly 2 perc 7 másodperccel előzte meg Nani Romát és 2 perc 19 másodperccel Stéphane Peterhanselt, így az X-Raid a tegnapi nap után újabb hármas sikert könyvelhetett el.

Most, hogy megszabadult a legnagyobb "veszélytől", Nasser Al-Attiyah-tól, akinek tegnap motorhűtési probléma miatt kellett kiállnia, a címvédő jóval nyugodtabban haladhat tizenegyedik (!) győzelme felé. Előnye Giniel de Villiers Toyotájával szemben már 52 perc 38 másodperc... Ezt innen már csak elveszíteni lehet, s erről Peterhansel tudna is mesélni... Leonyid Novickij pedig továbbra is szépen halad első Dakar-dobogója felé.

A magyarok közül Szalayék a 26. helyen értek célba, és az összetettben is ezt a pozíciót foglalják el. Mindezt annak ellenére, hogy a zslektív 180. kilométerénél a porban nem vettek észre egy kanyart, és kicsúsztak a sziklák közé, majd a mögöttük érkező Stephan Schott (aki szintén nem látta a kanyart) nagyjából ötvennel beleszállt a Mokka hátába. Személyi sérülés szerencsére nem történt, Szalayék nagyjából tíz percet vesztettek a kalanddal. Sebestyénék és Pócsikék a 70-71. helyen fejezték be a szakaszt, az összetettben pedig a 73-74. helyen állnak.

A kamionosoknál Andrej Karginov nyerte a szakaszt az egyik Kamazzal, Peter Van Denn Bosch (DAF) és Martin Van Der Brinke (Ginaf) előtt. Versluis-t műszaki problémák hátráltatták, Loprais defektet kapott, de Rooy igen hátulról rajtolt, az orosz pedig mindezt kihasználva megszerezte pályafutása harmadik szakaszgyőzelmét.

Az összetettben azonban továbbra is egy másik Kamaz vezet, mégpedig Eduard Nyikolajevé. A "Cárevics" 32 perc 23 másodperccel előzi meg Martin Kolomy Tatráját, melynek ma szintén műszaki problémái voltak. Margyejev a harmadik, Karginov a mai teljesítménye uután már a negyedik, a két napja még vezető Gerard de Rooynak pedig most be kell érnie az ötödik hellyel.

Darázsi Zsolték ma a 22. helyet szerezték meg, az összetettben 27.-ek.

2013/01/16 01:01 CET | Szerző: MR/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com