Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Dakar 2013: Káosz a pihenőnap előtti utolsó szakaszonA motorosoknál Joan Barreda, az autósoknál Guerlain Chicherit nyerte a 2013-as Dakar nyolcadik, a pihenőnap előtti utolsó szakaszát Salta és San Miguel de Tucuman között. Cyril Despres motorcseréért büntetést kapott.

Szakaszmódosítással kezdődött a nap: a heves esőzések miatt a pálya elejéből jó kétszáz kilométert töröltek, a kamionosoknak pedig teljesen elmaradt a mai szelektív. De ha valaki ezután rövid és főként nyugodt napra számított, az tévedett: az első néhány autós beérkezése után a maradék szelektív utolsó harminc kilométerét is törölni kellett, a szervezők megfogalmazása szerint "meteorlógiai Armageddon" miatt.

A navigációs képesség ismét kulcsfontosságúnak bizonyult, főleg a 122. kilométernél, ahol az élmenők egy csapata (élen a tegnapi szakaszgyőztes Kurt Casellivel, és ami talán még fontosabb, az összetettet vezető Olivier Painnel és a második Francisco "Chaleco" Lopezzel) csaknem fél órát vesztett. Paintől így David Casteu vette át a vezetést az összetettben.

Voltak azonban persze olyanok is, akik kifejezetten jól jöttek ki a kaotikus napból. Köztük elsősorban Joan Barreda, aki ugyan korábbi problémái miatt az összetett elsőség sorsába már aligha tud beleszólni, most azonban újabb szakaszgyőzelemmel vigasztalódhatott - a 21. helyről rajtolva. És innentől kezdődnek az igazi meglepetések: a hondás Johnny Cambell lett a második, a szlovák Ivan Jakes a harmadikkk Pedro Bianchi Prata a negyedik és Vincent Guindani az ötödik. Mögöttük David Casteu elég kevés időt vesztett ahhoz, hogy átvegye csapattársától Paintől a vezetést.

Cyril Despres alighanem sokáig fogja emlegetni az elmúlt két napot. Tegnapi váltóproblémája után bajban volt a francia, hiszen a hetedik és nyolcadik szakasz a motorosok számára ún. maraton szakasz, ami annyit tesz, hogy sem a szerelőik, sem a pótalkatrészeik nem voltak ott a tegnap esti táborban, vagyis Despres-nek sérült motorral kellett volna teljesítenie a mai távot. Azonban a KTM nem lett volna KTM, ha nem talált volna megoldást a problémára: a lengyel Marek Dabrowski cserélt végül motorblokkot a franciával, természetes szigorúan önként és dalolva. Despres számára ez persze helyből 15 perc büntetést jelent, amivel a hatodik helyre csúszott vissza az összetettben, de még ez is jobb, mint egy esetleges kiesés... A címvédő végül a második idővel fejezte be a szakaszt, 9 perc 26 másodperc hátrányban Casteu-höz képest.

Magyar szempontból remek hír, hogy Saghmeister Gábor az idei Dakaron eddigi legjobb szakaszeredményét érte el, 56. lett, s ezzel az összetettben a 68. helyen áll.

A quadosoknál a dél-afrikai Sarel Van Biljon (EATV) első Dakarján rögtön első szakaszgyőzelmét is megszerezte, miután tegnap csak 34 másodperccel kapott ki, ma ő bizonyult a leggyorsabbnak. Az összetettben persze továbbra is Marcos Patronelli vezet.

Az autósoknál... Nos az autósoknál egyelőre nem tudunk hivatalos eredményekről beszámolni. Azt még csak-csak lehet tudni, hogy a szakaszt Guerlain Chicherit nyerte, sőt, még azt is, hogy az összetettben továbbra is Peterhansel vezet, de hogy mennyivel, az egyelőre rejtély.

Míg a motorosok és quadosok többé-kevésbé megúszták, az autós mezőnyre teljes haragjával sújtott le az időjárás, de úgy, hogy a pálya utolsó részén alig néhány autó tudott átvergődni, s végül a CP2 utáni utolsó harminc kilométert törölni kellett.

Nasser Al-Attiyah addig a leggyorsabb volt, 13 másodperccel vezetett Gordon, és ami még fontosabb, nagyjából három perccel Peterhansel előtt, csakhogy végül elakadt... Ami azt jelentette, hogy Guerlain Chicherit végre megszerezte a szakaszgyőzelmet, melyről idén már kétszer is csak hajszállal maradt le.

Ami az összetettet illeti, kétségtelen, hogy Stéphane Peterhansel vezet a pihenőnap előtt, de hogy milyen előnnyel, az egyelőre nagy kérdés. A szervezők az elkövetkezendő órákban hoznak döntést arról, hogy mit hirdetnek ki a szakasz végeredményeként. Az első verzió szerint a CP2-nél elért eredményeket - ez esetben Peterhansel kezdhet izgulni, mert Nasser "egészségtelenül" közel kerül hozzá az összetettben. Szalay Balázs neve mellé ez esetben a 29. idő kerül. Lehetséges viszont az is, hogy azok esetében, akik teljesíteni tudták a teljes szakaszt, a tényleges időket veszik alapul, a többiek pedig a Felügyelő Testület döntése szerinti megállapított időt kapnak (ez Al-Attiyah és de Villiers számára lenne igen kedvezőtlen), netán törlik az egész káosz-szakaszt úgy, ahogy van, és akkor a tegnapi állásnak megfelelően indul újra a küzdelem hétfőn.

2013/01/13 00:24 CET | Szerző: MR/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com