Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Dakar 2013: Kiesett az egyik nagy esélyes az autósoknál
Cyril Despres kiváló teljesítménnyel megszerezte idei első szakaszgyőzelmét, és ami még fontosabb, az összetettben feljött a második helyre, igaz, ehhez azért szükség volt riválisai balszerencséjére is. Az autósoknál a Miniké volt a nap, Nani Roma nyerte a szakaszt Stéphane Peterhansel előtt, s mivel Nasser Al-Attiyah kiszállt a meccsből, Peterhansel előnye csaknem ötven perc. A kamionosoknál Gerard de Rooy problémái Eduard Nyikolajev malmára hajtották a vizet, a szakaszt Ales Loprais nyerte.

Bár legnagyobb riválisa, Marc Coma nem tudott rajthoz állni a versenyen, a címvédő Cyril Despres nem járkált rózsaszőnyegen a Dakar első hetében. Mi több, egyetlen szakaszgyőzelmet sem sikerült begyűjtenie. Hétfőn, San Miguel de Tucuman és Cordoba között azonban megtört a jég: a francia négyszeres Dakar-győzteshez méltő motorozással nyerte meg az idei viadal leghosszabb szelektvjét, s ezzel rögtön fel is jött a második helyre az összetettben, momentán saját vízhordója, Ruben Faria mögé.

A nap második helyét Joan Barreda szerezte meg, aki korábbi problémái miatt az összetett elsőségért már nincs versenyben, de napról-napra bizonyítja, hogy az elkövetkező években bizony komolyan számolni kell vele (és a Husqvarnával).

Fekete napja volt visont a yamahásoknak: David Casteu egy tehénnel találkozott, és megsérült a jobb válla, majd 15 kilométerrel a cél előtt műszaki okok miatt vesztegelt órákat, s úgy tűnik, száámára itt véget is ért a 2013-as Dakar. Csapattársa, Pain, aki egy darabig még vezetett is az összetettben, hétfőn többször is elesett, s a begyűjtött 32 perc hátrány szépen hátra is repítette őt a hatodik helyre az összetettben. Francisco "Chaleco" Lopez is bukott, s Despres-hez képest 16 perces hátránnyal futott be a célba, az összetettben pedig a harmadik helyen áll 9 perccel Faria mögött.

Saghmeister Gábor a 81. idővel fejezte be a napot, az összetettben 67.

A quadosoknál kevésbé volt eseménydús a pihenőnap utáni első szakasz, Lukasz Laskawiec volt a leggyorsabb, de az összetettben toronymagasan vezető Marcos Patronelli alig maradt le mögötte.

Az autósoknál a szelektív első részén Giniel de Villiers volt a leggyorsabb, s jó darabig úgy tűnt, hogy a dél-afrikai végre behúzza a Toyota idei első szakaszgyőzelmét, de előbb felrobbant az első fék, majd röviddel a cél előtt még egy defektet is kaptak, így örültek, hogy nem vesztettek túl sok időt, és be tudtak jönni az ötödik helyen, és nem egészen tíz percet "dobtak" a szakasgyőzzteshez képest, aki nem volt más, mint Nani Roma.

A katalán nyaktörő sebességet diktált a Minivel, és megszerezte 13. szakaszgyőzelmét 4 perc 11 másodperccel Stéphane Peterhansel és 6 perc 54 másodperccel Orlando Terranova előtt, így a treburiak hármas sikert ünnepelhettek este a táborban.

Korántsem volt ilyen vidám napja a reggel még az összetett második helyén álló Nasser Al-Attiyah-nak. Miután egy vezetési hiba miatt túl közel került egy fához, többször is meg kellett állnia szerelni, végül bejelentette, hogy nem tudja folytatni a versenyt. Ez azt jelenti, hogy Stéphane Peterhansel 49 perc 31 másodperccel vezet legközelebbi riválisa előtt, akit immár Giniel de Villiers-nek hívnak, Leonyid Novickij pedig, aki semmi "extrát" nem mutatott, viszont végig egyenletesen versenyzett és minden szakaszon ott volt közvetlenül a legjobbak mögött, már a virtuális dobogó harmadik fokán áll. Persze a verseny még mindig nagyon hosszú...

Ami a magyarokat illeti Szalayék ismét a szervóval küszködtek, s bár végül csak az 53. időt autózták, az összetettben már 26.-ak. Sebestyénék és Pócsikék a 80-81. helyen értek célba, az összetettben pedig a 74-75. helyen állnak.

A kamionosoknál de Rooy szenvedéséről szólt a nap: a holland kamionjában először a turbó ment tönkre, majd a kormánymű, s végül, amúgy desszertnek, még egy defektet is kapott. Így csaknem másfél órát vesztett a szakasgyőztes Ales Loprais-hoz képest, az összetett elsőséget pedig át kellett engednie a kamazos Eduard Nyikolajevnek.

A Darázsi - Vörös - Szalai trió a kiváló 21. helyen ért célba, az összetettben pedig 32.-ek.

2013/01/15 15:30 CET | Szerző: MR/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com