Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Dakar 2013 - Még 44 nap: 459 induló a 35. DakaronÚj irány, új tájak: a viadal 2013-ban története során először a Csendes-óceán partjáról, Limából rajtol. Ráadásul a 35. Dakar az észak-déli irányt követi, ami a korábbi afrikai versenyek során tipikusnak számított, azonban amióta a verseny 2009-ben Dél-Amerikába költözött, nem fordult elő.

Peru földrajzi adottságaiból adódóan a versenyzők már a viadal első napjaitól szembesülnek a dűnékkel. Az Andokon való átkelés után Chile ad otthont az első sivatagi párharcnak, Argentína kemény és lélegzetelállító szakaszai pedig a versenyzők kitartását teszik próbára.

A pihenőnap is itt lesz, konkrétan San Miguel de Tucumánban nyolc versenynap után, és innen rajtol majd el az idei leghosszabb szakasz, melyet Fiambalá és Copiapó dűnéi követnek a következő három napban. Eddigre már bizonyosan elválik az ocsú a búzától, és valószínűleg az összetett állása is megkavarodik egy kissé, mielőtt a viadal hősei felgördülnének a céldobogóra Santiagóban január 20-án.

Csupán a 459 induló töredékének van reális esélye annak, hogy átvehessék a trófeákat a Palacio de Monedával szemben felállított céldobogón, azonban a favoritok listája így is jóval hosszabb lett minden kategóriában tavaly január óta. Új rekord a verseny tröténetében, hogy a résztvevők 53 országból érkeznek.

A motorosoknál Cyril Despres és Marc Coma hosszú ideje tartó uralmát többen is megtörhetik. Ilyen például az új gyári Honda csapat, és versenyzőjük, Helder Rodrigues, aki az elmúlt két évben a dobogó legalsó fokán végzett.

A Husqvarna szintén magasra tette a mércét Paulo Goncalvessel, a fiatal, de igen tehetséges Joan Barredával, valamint a privát versenyzőként induló Jordi Viladoms-mal. A Yamaha is erős csapattal érkezik: Olivier Pain és David Casteu mellé megnyerték Frans Verhoevent is, illetve visszatér hozzájuk David Frétigné, akinek a neve korábban szinte összeforrt a japán márkával.

De az autós kategóriában ígérkezik legforróbbnak a csata. A tavalyi győztes Mini versenyzőinek, Stéphane Peterhanselnek, Nani Romának, Krzysztof Holowczycnak és Leonyid Novickijnek komoly konkurenciával kell szembenézniük egyrészt Nasser Al-Attiyah és Carlos Sainz frissen bemutatott buggyja, másrészt a Giniel de Villiers vezette Toyota klán részéről.

Sainz mellett az idei verseny másik nagy visszatérője Guerlain Chicherit, akit ezúttal egy SMG buggy volánjánál láthatunk. Ott lesz a limai rajtnál a brazil Guilherme Spinelli is a Mitsubishi ASX Protóval, Christian Lavieille a Nissan Dessoude Protóval és Matthias Kahle a SAM 35TD Mercedes-szel.

A kamionosok mezőnyében a Kamazok hosszú évek óta tartó dominancia után szenvedtek vereséget, s nagyon úgy fest, hogy a De Rooy csapat Ivecói idén is komoly fejfájást okozhatnak az oroszoknak, akiknek a skalpjára ráadásul a cseh Ales Loprais is hajt, s nem is esélytelenül.

A quadosoknál rekord létszámú, 39 induló sorakozik fel a rajtnál. Az eddigi dél-amerikai Dakarokon verhetetlen Patronelli fivérek közül ezúttal csak Marcos áll rajthoz, de neki is érdemes lesz odafigyelnie többek között honfitársára, Tomas Mafeire illetve a lengyel Lukasz Laskawiecre és Rafal Sonikra.

2012/11/21 20:30 CET | Szerző: MR/ASO/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com