Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Dakar 2013: Próféta a saját hazájában!

Immár harmadik szakaszgyőzelmét aratta az idei Dakaron Francisco "Chaleco" Lopez a motorosoknál, illetve a Nasser Al-Attiyah - Lucas Cruz páros az autósoknál. A magyarok közül egyelőre csak Saghmeister Gábor ért célba, ő 81. lett ma.

A Dakar most már tényleg megérkezett Chilébe! Bár a mezőny már tegnap átlépte a határt, és megérkezett az aricai táborba, az első chilei szelektívre csak ma került sor. Chaleco pedig igen boldoggá tette szurkolóit, amikor az első "otthoni" szelektívet rögtön meg is nyerte. A riválisok pedig ezt akár jelzésként is felfoghatják arra vonatkozóan, hogy milyen pozícióban is szeretne megérkezni Santiagóba, a célba...

Addig ugyan még tíz nap van hátra, de az eddigi szakaszeredmények igencsak imponálóak, főleg olyasvalakitől, akinek egy hónappal a rajt előtt gyakorlatilag nem volt motorja, eredeti csapata, a Bordone Ferrari ugyanis anyagi okok miatt épp akkor esett szét, több remek versenyzőt is motor nélkül hagyva.

Chaleco így egy KTM-mel megy a Tamarugal csapat színeiben, és eddig a szakaszok felét megnyerte. A mai összesen már a kilencedik részsikere volt a Dakaron, ezek közül ötöt szerzett hazai pályán.

Ma egy darabig úgy tűnt, a husqvarnás Paulo Goncalves komoly ellenfele lehet a chileinek, hiszen az összes köztes ellenőrzőpontot ő érte el a legjobb idővel, azonban egy műszaki probléma végül megfosztotta a szakaszgyőzelemtől.

Chaleco sarkát három másik KTM-es taposta, Faria, Despres, Caselli sorrendben. Ha az utóbbi úriember neve valakinek nem lenne ismerős: az amerikai versenyző Marc Coma motorját kapta meg miután az kénytelen volt visszalépni a versenytől.

Az összetettben történt egy kis helycsere: Despres feljött a második helyre, és már csak 2 perc 22 másodperccel van lemaradva Pain mögött, David Casteu pedig visszacsúszott a harmadik pozícióba, 4 perc 48 másodperc hátránnyal. Lopez hátránya Painhez képest 6 perc 6 másodperc.

A szerbiai magyar Saghmeister Gábor a 81. helyen fejezte be a szakaszt, az összetettben a 70. helyen áll.

A quadosoknál Ignacio Casale-t talán honfitársa sikere inspirálta, amikor a legjobb idővel érkezett meg Calamába az eddig szinte verhetetlen Marcos Patronelli előtt. Sebastian Husseini a tegnapi problémáit követően már a második helyen áll az összetettben a fiatal chilei, és a mai sikerével csökkentette hátrányát argentin kollégájával szemben.

A motorosokhoz hasonlóan az autósoknál is háromszoros szakaszgyőztest avattunk, itt Nasser Al-Attiyah személyében. A katari számára keserédes volt a siker, ugyanis ugyanezen a szakaszon csapattársa, Carlos Sainz motorprobléma miatt kiállni kényszerült. Nasser immár 1 perc 18 másodpercre csökkentette hátrányát Peterhansellel szemben - de vajon az ő buggyja meddig bírja?

Nem csak Sainz-nak okozott kellemetlen meglepetést az első chilei szakasz: az élről rajtoló Nani Roma például a 71. kilométer után jó félórát töltött a homok fogságában, Giniel de Villiers hozzá képest jól járt, csupán tíz percet hagyott a dűnék között, de ez is elég volt ahhoz, hogy az eddig rendkívül kiegyensúlyozottan (és nem mellesleg gyorsan) versenyző orosz Leonyid Novickij egészségtelenül közel kerüljön hozzá az összetett harmadik helyéért folytatott harcban...

Gordon a napi szakaszon a harmadik helyet szerezte meg, de az összetettben a két nappal ezelőtti mutatványnak hála már nincs lőtávolban. A negyedik helyre Terranova futott be, megelőzve csapattársát, Novickijt.

Az összetettben egyelőre még dobogós Giniel de Villiers-nek ezúttal csak a hatodik hely jutott. Chicherit csuklója a jelek szerint valamelyest helyrejött reggelre, mert nem csupán el tudott rajtolni a szakaszon, de a legjobb tízbe is befért. Csakúgy, mint a Ford "szívet" kapott hajdani gyári Mitsubishivel küzdő holland Erik Wevers.

Ami a magyarokat illeti, sajnos egyelőre egyikük sincs még bent a célban.

A monstrumok mezőnyében Gerard De Rooynak bizonyos értelemben hasonló napja volt, mint Al-Attiyah-nak. Míg megszerezte idei negyedik szakaszgyőzelmét, kénytelen volt megállapítani, hogy a Kamazok kezdenek kiegyensúlyozottan versenyezni. Nyikolajev "cárevics" 18 perc 40 másodpercre van a címvédő hollandtől az összetettben, míg Margyejev hátránya 30 perc 32 másodperc.

Ráadásul a hatodik szakaszon De Rooy csapattársait problémák sújtották, a 2007-es Dakar-győztes Hans Stacey, aki a tegnapi szakaszt megnyerte, ma bukfencezett egyet az Ivecóval, s tetemes időt veszetett. (Jegyezzük meg: Stacey-nek ez idén már a második borulása volt...) Bár Stacey-éknek sikerült taplra állítani és mozgásra bírni a kamiont, győzelmi esélyeik ezzel valószínűleg
elszálltak.

A Darázsi - Vörös - Szalai trió még nem ért be a napi célba.

2013/01/10 23:18 CET | Szerző: MR/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com