Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Dakar 2013: Szalayék idén is ott lesznek a rajtnál


Mindenki ismeri a figyelmeztetést: „Mély víz, csak úszóknak!” A Dakar-rali szervezői a 2013-as viadal startkapujára azt a táblát tehetnék ki: „Veszélyes dűnék, csak sivatagi rókáknak." A 2013-as Dakar második napján ugyanis az Atacama-sivatag legtrükkösebb homokdombjai közé küldik be a versenyzőket, s ilyen még nemigen fordult elő a viadal történetében. Általában hagyták, hogy bemelegedjenek az erdőkben, pampákon, szavannákon, s csak azután jön a sivatag. Hát most nem így lesz, az idei viadal legnehezebb szakaszát rögtön a második napon „nyakukba kapják” a versenyzők, akik között – s ez a nap fő híre – immár biztosan ott lesz a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős is!

Az Opel Dakar Team pilótájának a januári lesz a 12. Dakar-ralija, a párosnak közösen pedig a hetedik. Úgyhogy rutinban nem lesz hiány, főleg ha figyelembe v esszük, hogy Szalay az eddigi 11 verseny közül hét alkalommal célba ért (Bunkoczival pedig kivétel nélkül mindig – vagyis hatszor). A páros tavaly érte el eddigi legjobb eredményét, huszadikként végzett a világ leghosszabb és legnehezebb terepversenyén, de a pilóta és a navigátor is egyetért abban: ha nincsenek a bosszantó technikai gondok, lehetett volna ez sokkal jobb, sőt, lesz is... Ebben bíznak mindketten.

„Az újoncok dolgát nagyon megnehezíti az új forgatókönyv, a mi helyzetünk talán annyiból könnyebb, hogy pontosan tudjuk, mire számíthatunk – bár tény, szemből egyik pálya sem ugyanolyan, márpedig most a legutóbbihoz képest fordított irányban teljesítjük őket. Persze, ettől még nem lesz könnyebb végigmenni a pokoli szakaszokon. Minden Dakar nehéz és mindig az a legnehezebb, ami éppen előtted áll, de bízom benne, hogy leküzdünk minden akadályt. Alapot ad az önbizalmamnak, hogy 2004 óta minden viadalon sikeresen célba értünk, remé lem nem szakad meg ez a jó széria” – mondta Szalay, aki azt is hozzátette, az idén januári Dakaron az volt a legnehezebb, hogy folyamatosan túlmelegedett az autó. Igazi türelemjáték volt, mert olyankor csak álltak tehetetlenül és várták, hogy újra elinduljon az Antara. Apropó Opel!

A páros az idén új autóval vág neki a több mint nyolcezer kilométeres száguldásnak, ez sorrendben már a harmadik Opel, amelyet Szalay bevet a sivatagban: 2004-ben ő mutatta be a Fronterát, 2007 óta az Antarával száguldott, 2013-ban pedig a páros egy új típussal vág neki az Atacama-sivatagnak, de ez egyelőre maradjon titok. Legyen elég annyi, a versenygép már javában készül az Opel Dakar Team versenyműhelyében.

„Az idei legnehezebb szakasz most a második napon vár ránk, ami miatt egészen másként kell hozzáállni ehhez a versenyhez, mint a korábbiakhoz. Az autót úgy kell itthonról elindítani, hogy a verseny elejétől kezdve top állapotban legyen, nekünk pedig mentálisan tökéletes állapotban kell odamenni, mert nem lesz idő a ráhangolódásra. Nagyon nehéznek ígérkezik a verseny. Nyolc-tízévente a rendezők koncepciót váltanak, s az mindig eléggé megrostálja a mezőnyt, úgy gondolom, most jött el ez a pillanat – 2004-ben pokoli versenyünk volt, alig aludtunk, rendszeresen éjszaka, vagy hajnalban értünk célba, ez most megint valami olyasmi lesz az útvonalterv alapján” – mondta Bunkoczi, aki ennek ellenére, vagy talán éppen a tapasztalatok okán bízik benne, hogy meg tudják javítani a legjobbjukat, sőt, a top tíz közelébe kerülnek, s egyetért vele, vagy legalábbis együtt reménykedik vele Szalay Balázs is.

Ilyenkor ugyanis kikerülhetetlen a kérdés: milyen eredményre számít a páros? Szalay Balázs: „Szeretnénk megjavítani az eddigi legjobbunkat, vagyis húszon belülre kerülni... De álmaimban a tizedik hely szerepel!”

Bunkoczi László: „Nem szeretnénk ostoba hibákat elkövetni, nem akarunk órákat kapni a gyári versenyzőktől, és jó lenne, ha kiderülne, alkalmas-e arra egy kicsi magyar csapat, hogy a világ élmezőnyét megközelítse. A Selyemút-ralin megszerzett második hely azt mutatja, valameddig eljutottunk, de a Dakar mégiscsak a Dakar. A Selyemút második helyét amúgy simán becserélném a Dakar tizedikre.”

ÚJ AUTÓ – DE PERSZE OPEL

A 2002-es Dakar-rali után, vagyis immár több mint tíz éve Szalay Balázs saját versenyműhelyt alapított, azóta ott készülnek a csapat versenyautó, így ott épült meg annak idején 2003-ban az első Frontera, 2006-ban az első Antara és 2012-ben az első Mokka.

„Csak az év végén dobják piacra az új típust, amivel versenyzünk, ezért nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az Opel Hungáriának sikerült szerezni egyet – így volt annak idején az Antarával is –, amely alapján már gyártjuk a karbon-kevlár paneleket, és rohamtempóban készül az új autó. A legutóbbi Dakarhoz képest teljesen átalakítjuk a hűtést, a benzinpumpa-rendszert, mert nem akarunk még egyszer olyan hibába esni, hogy melegedjen, s emiatt megálljon a versenygép, mint legutóbb” – mondta Szalay Balázs.

CSAPAT – NÉPESEBB, MINT VALAHA

Az Opel Dakar Team sohasem indult még ilyen nagy csapattal a Dakar-ralin, négy versenyautó, két versenykamion és három szervizkamion áll csatasorba, s ez 23 csapattagot jelent, ami a valaha volt legnépesebb különítmény Közép-Európából.

Az új Opellel Szalay Balázs és Bunkoczi László rója majd a kilométereket, a három Antarával pedig egy chilei, spanyol (Raúl Dagnino, Javier Blanco) egy bolgár (Petar Cenkov, Ivan Marinov) és egy szerb (Bojan Milanovic, Darko Veljkovic) kettős áll oda a Dakar-rali limai rajtjához.

„Ezzel a létszámmal belépünk a nagy csapatok közé, ilyen sokan még sohasem mentünk együtt a Dakaron. Mind a négy autó a mi műhelyünkben épült, mindet mi készítjük fel és mi is szervizelj ük, annyi plusszal, hogy a bolgár páros hoz magával két szerelőt” – mondta Németh Ottó.

„A versenyző egységet további ötfős, profi szakemberekből álló kommunikációs csapat egészíti majd ki akik feladata,hogy naprakész és exkluzív anyagokkal lássuk el média partnereinket” – tette hozzá a csapatfőnök.


VERSENYKAMIONOK – SZÁGULDÓ MENTŐANGYALOK

Darázsi Zsolt is a rutinos dakarosok közé tartozik, 2002-ben vezető szerelőként már részt vett a sivatagi show-n, 2004 óta pedig ő vezeti a csapat MAN-versenykamionját (amely afféle hátvédként is funkcionál, hiszen a pályán a szabályok szerint csak versenyzőtárs nyújthat bármiféle segítséget), s az ő nevéhez fűződik minden idők második legjobb Dakaron elért magyar eredménye (16. hely – 2005). A 2013-as viadalon Darázsi mellett Szalai Norbert és Vörös Ferenc versenyez az MAN legénységeként.

„A kamionunk motorja legutóbb betegeskedett, mindent megte ttünk, hogy ez most ne fordulhasson elő. Megpróbálunk sietni, amennyire csak tudunk, bár azt el kell fogadnunk, hogy az MAN-ünk nem egy erőgép, és vannak olyan dombok az Atacama-sivatagban, amelyre nem tudtunk vele felmenni. Hogy mi a különbség az autó- és a kamionvezetés között? Autóval sokkal több manővert meg lehet csinálni a sivatagban, viszont a kamion kevésbé tudja elásni magát. És a kamionnal nem lehet oldalazni a magas dűnéken, mert ha nincs meg a kellő tempód, elég hamar feldőlhetsz vele. Ami az eredményt illeti, a kategóriánkban lehet csak reményünk a jó eredményre, az abszolútban a legjobb tizenöt közé kerülés is kiemelkedő lenne” – mondta Darázsi Zsolt.

Az Opel Dakar Team égisze alatt induló másik versenykamiont Kovács Miklós vezeti. A pilótának ez lesz az első Dakar-ralija, a sivatagban azonban nem számít újoncnak, hiszen jó néhányszor rajthoz állt az Afrika Race-en (amely a régi Dakarok útvonalán haladt) és remek eredményekkel büszkélkedhet. Az idén új kamiont épített, egy az előzőhöz hasonló Scaniát (amelyet a Selyemút-ralin próbált ki) és úgy döntött, Tóth Tamással és Czeglédi Péterrel nekivág a több mint nyolcezer kilométeres versenytávnak.

„Egyszer már beneveztünk a Dakarra, még 2008-ban, ám akkor terrorfenyegetettség miatt elmaradt a verseny. Aztán jött az Africa Race-időszak, de építettünk egy új kamiont és nagyon motivál, hogy kipróbáljam magam a versenyen, amelyet mindenki a legnehezebb terepraliversenynek titulál. Szeretném ezt jól megnézni magamnak, és megmutatni, hogy mit tudok. A csapatunk összeszokott társaság, annak idején együtt kezdtük a versenyzést. Most együtt készülünk, közös edzéseink vannak, hiszen a Dakaron fizikailag is a topon kell lenni. Számunkra a célba érkezés az elsődleges cél, elsőre más nem is lehet... Remélem a Jóisten velünk lesz és eljutunk Santiago de Chilébe, a célba – bármilyen helyezést érünk el, az elsőre nekünk szuper lesz” – mondta Kovács Miklós, akinek a Scaniáját biztosan egyetlen másikkal sem tévesztik majd össze, s nem azért, mert feltűnően sárga, hanem mert kalocsai motívumok díszítik. Egy kedves idős festőművész hölgy kézzel festette meg Kalocsán, s Kovács büszke rá, hogy a magyar motívumokat – és persze a támogatói reklámjait – megmutathatja a Dakaron.

KOMMUNIKÁCIÓ

„Minden idők legnagyobb kommunikációs kampányával készülünk a januári versenyre. Új elemekkel bővített tévéközvetítést tervezünk, stratégiai megállapodásokat írunk alá több mint 20 magazinnal és napilappal, ezen felül óriásplakát és citylight hirdetéseket helyezünk el, illetve országos és helyi rádiók tucatjai foglalkoznak a versennyel és a magyar csapatok szereplésével. A Formula–1 vagy az olimpia körüli médiafelhajtáshoz tudnám hasonlítani a tervezett kommunikációnk erejét” – vázolta terveit Németh Ottó csapatfőnök, aki civilben marketing szakember, a Henkel Magyarország Kft. marketing vezetője.

TELEVÍZIÓS KÖZVETÍTÉS

A Dakar-rali 2013-ban visszatér az RTL Klub műsorára, s a tervek szerint az utóbbi években megszokottnál jóval részletesebb tudósítást láthatnak a nézők – a stáb nap közben háromszor jelentkezik be a világ legszárazabb sivatagjából, a napi összefoglalót pedig éjfél előtt láthatják az érdeklődők de további, korábban nem látott programelemekkel is készül a csatorna.

„Nagyon örülünk neki, hogy az IKO és az Opel Dakar Team stratégiai együttműködésének köszönhetően a Dakar visszatér az RTL Klub műsorára. A világ legnehezebb terepraliversenye fantasztikus helyszíneken kerül megrendezésre, bizonyára láthatunk majd jövőre is lenyügöző képsorokat a tájakról, izgalmas sztorikat és versenyzők hősies küzdelmeit. A nézők idén először valódi bepillantást nyerhetnek majd a Dakar kulisszái mögé is hiszen kinti stábunk a verseny mellett a sivatagban folyamatosan köl töző karaván mindennapjait is rögzíti. Természetesen úgy lesz még érdekesebb ez a történet, ha Balázsék jól szerepelnek, úgyhogy ezúton is sok sikert és balesetmentes versenyt kívánok nekik” – nyilatkozta Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója.

NYOMTATOTT SAJTÓ

Az Opel Dakar Team kiemelt médiapartnere a soron következő sivatagi viadalon a Ringier Kiadó Kft. és a Marquard Média Kft. Az előbbi kiadó amelynek sporttal foglalkozó újságjai, a Nemzeti Sport, a Blikk és a Képes Sport (csakúgy, mint az adott újságok internetes verziói) az utóbbi években is kiemelt terjedelemben foglalkoztak a Dakar-rali eseményeivel – ez a jövőben sem lesz másként.

„Régóta ismerem Szalay Balázst, a Nemzeti Sport már a legelső Dakarjáról is beszámolt, s az évek során, miközben Balázsék egyre előrébb lépdeltek és egyre közelebb kerültek a világ élmezőnyéhez, a sportnapilap évről évre folyamatosan a helyszínről tudósított az ese ményekről. Januárban is ott leszünk, hogy olvasóink első kézből értesüljenek a magyarok szerepléséről, a napi eseményekről. A Blikkben a sportérték mellett a bulvárosabb témák nyomába eredünk, a Képes Sport pedig magazinba illő összeállításokkal ragadja meg az olvasók figyelmét. Tudom, hogy Balázs meglehetősen babonás, úgyhogy nem kívánok semmit, inkább csak azt ígérem: januárban szorítok nektek, fiúk!” – mondta Mihók Attila, a Ringier Kiadó vezérigazgatója.

„Szalay Balázs sikeres autóversenyző, Bunkoczi Laci profi navigátor és Németh Ottó, az ország egyik legjobb marketing szakemberének neve számunkra garancia a sikerre. Büszkék vagyunk, hogy a felkészülésükről és természetesen kinti a kalandjaikról is beszámolunk majd kiemelt helyen és terjedelemben, a nyomtatott termékeink mellett az online felületeinken. Ugyanakkor a Marquard Media férfi portfóliójának különböző – okos telefonokra valamint táblagépekre fejlesztett alkalmazásain is hang súlyos szerepet szánunk ennek az egyedülálló együttműködésnek” – nyilatkozta Pantl Péter a Men’s Health, a Playboy és a CKM brandek tartalomigazgatója.

RÁDIÓ

A Class FM szintén a csapat a kiemelt média partnere lesz a jövő évi versenyen. A felvezetéssel és utókommunikációval együtt közel 1 évig tartó együttműködésben az adó összes programja részt vesz de a legnagyobb hangsúlyt a legnagyobb hallgatottságot hozó reggeli műsor kapja.

„Aki ismeri a Morning Show-t, az tudja, sajátságos, humoros stílusban kezeli az eseményeket, így azután a Dakarnak is új aspektusát igyekszünk majd bemutatni. Igazi őrülettel készülünk, de erről még többet nem árulhatok el. A napi eseményekről, aktuális történésekről és eredményekről a sporthírekben számolunk majd be. Reményeim szerint sikeres magyar szereplést kísérhetünk végig” – mondta Tiszttartó Titusz, a Class FM programigazgatója

ONLINE

A youtube-bal erősít az Opel Dakar Team. Esténként élőben kapcsoljuk a tábort a Dakar során, ahol élőben lehet beszélgetni a csapat tagjaival.

A 2013-AS DAKAR-RALI ÚTVONALA

A Dakar-ralit az idén ötödik alkalommal rendezik meg Dél-Amerikában, s a legutóbbi viadalhoz hasonlóan a mezőny három országot szel át január 5. és 20. között. A viadal Limában rajtol, s rögtön sivatagi szakaszokon találják magukat a versenyzők, a szünnapon San Miguel de Tucumanban pihenhet meg a mezőny, a céldobogót pedig Santiago de Chilében állítják fel a rendezők, de hogy azt elérjék, a versenyzőknek több mint 8000 kilométert kell megtenniük.

PERUünnepélyes rajtceremónia + 5 szelektív szakasz
A Dakar-mezőny idén januárban először járt Peruban, és mindenkit földöntúli boldogság töltött el, aki elért a limai célig. A versenyzőknek 2013-ban is lehetőségük lesz arra, hogy átszeljék a kontinens leghosszabb dűneláncolatát, most a rajt lesz Limában. Érdekesség, hogy a Dakar-rali a története során még sohasem rajtolt a sivatag közepén, így azután már az elején a mély vízben találják magukat a versenyzők, akiknek így nem lesz könnyű dolguk.

ARGENTÍNAszünnap + 5 szelektív szakasz
A mezőny átszeli az Andokot és villámlátogatást tesz Chilében, majd Argentínában folytatódik a száguldás, ahol jó néhány különböző terephez kell majd alkalmazkodniuk a versenyzőknek. A gauchók országában homokon és a pampákon egyaránt száguldhatnak a pilóták.

CHILEcélceremónia + 4 szelektív szakasz
Chilében ismét az Atacama-sivatag jelent majd kihívást a mezőny számára – a navigáció újra pokoli nehéz lesz, a dűnék trükkösek, a homok forró. Ilyen kihívások után érik el a szerencsésebbek a fővárost, Santiago de Chilét, amely először ad otthont a Dakar-mezőnynek, s mindjárt a célceremónia alkalmából.

2012/09/27 18:47 CET | Szerző: MR/Opel Dakar Team/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com