Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: HunGarian Baja: Gadaszin útban a duplázás feléSzedi áldozatait az idei HunGarian Baja: kiesett a Világkupában vezető Jean-Louis Schlesser és az első két szakaszt megnyerő Vlagyimir Vasziljev. Miroslav Zapletal és Fazekas Károly másodpercre azonos idővel áll négy szakaszt követően

A szombati négy szelektív szakasszal megkezdődött a 2012-es HunGarian Baja FIA Világkupa futama. Az autósok között az idei Silk Way Rallye győztese, az orosz Borisz Gadaszin vezet, a motorosoknál a 2010-es világbajnok francia David Casteu, míg a quadosok között a holland Alex Brusselers áll az élen. A négy szelektív alaposan megrostálta a mezőnyt, hiszen a harmadik szakaszon kiesett a Világkupában vezető francia legenda, Jean-Louis Schlesser vagy az első két szelektívet megnyerő Vlagyimir Vasziljev is. A verseny történetének első duplázása felé haladó Gadaszint összetettben a másodpercre azonos időt autózó Miroslav Zapletal és Fazekas Károly követi.

Szombaton aztán nem panaszkodhatott a 2012-es HunGarian Baja FIA Világkupa futam mezőnye, hogy unatkozik, ugyanis négy szelektív szakaszt kellett teljesíteniük a trópusi hőségben. A quadosok között a holland klasszis, Alex Brusselers vezet, a motorosok között a papírforma látszik érvényesülni: a 2010-es világbajnok, francia David Casteu áll az élen.

„Komoly erőfeszítésekbe került megtartani a motort. Többször is fel kellett állnom a Yamahán, és tiszta erőből szorítani a géptestet magamhoz. 160-70 kilométer per órával száguldva a kavicsos, gödrös, dobálós terepen igencsak keményen kell kapaszkodni. Rutinos motorosként már ismerek olyan trükköket, találkoztam olyan helyzetekkel, amelyek segítenek átvészelni még az ilyen emberpróbáló pályákat is, mint az idei HunGarian Baja. Kiváló gyakorlásul szolgál a magyar kupa az Egyiptomi futam előtt. De ne felejtsük el, az egész csapatot dicséret illeti, nem kizárólag a pilóta érdeme a siker! Ráadásul a motorom is kiválóan pörög” – árulta el David Casteu.

A Yamaha klasszisát a Hondával versenyző spanyol Oriol Escale üldözte kitartóan, ám egyelőre meg kellett elégednie a második hellyel. Ám úgy tűnik, a hispán motoros tökéletesen elégedett ezzel a helyezéssel.

„Tökéletesen megfelel a második hely. Ha Casteu mögött végzek közvetlenül, az olya,n mintha nyernék. Őt nem lehet megelőzni, ő a legjobb! Persze nagy dolog lenne, ha nyerni tudnék, de ezen a kőkemény pályán nem árt, ha óvatosan megy az ember. Nem ártana egy kis csapadék, de ha nem is könyörülnek meg rajtunk az égiek, remélem, célba érek, és megőrzöm a dobogós helyem összetettben” – fogalmazott Oriol Escale.

Az autósoknál sem kímélte a legjobbakat a négy, valóban nehéz szakasz. A harmadik szelektíven előbb a Világkupában vezető Jean-Louis Schlesser esett ki, majd őt követte az első két szakaszon első, ám az autóját teljesen tönkretevő Vlagyimir Vasziljev, míg a magyar Vadász Racing Team – Kaposi Zoltán, Tóth György – Nissanja is megadta magát. Az első nap így az idei Silk Way Rallye győztese, az orosz Borisz Gadaszin zárt az élen, aki ha megőrzi vezető helyét, a verseny történetének első duplázója lehet.

„Kegyetlen buckás volt a mai két szakasz, de szerencsére remek időt futottam, s elsőként értem célba. A hátramaradó kilométereken ugyanilyen sebesen, ám kifejezett óvatossággal kell vezetnem, hiszen például az addig remeklő csapattársam, Vlagyimir Vasziljev autója tönkrement a kemény terep miatt. Jobban kedvelem a technikás versenyeket, itt inkább a sebességen volt a hangsúly. Bízom abban, hogy most már összejön a duplázás” – jelentette ki Gadaszin.

A G-Force orosz klasszisát másodpercre azonos idővel követi a magyar bajnoki címért is küzdő Miroslav Zapletal és Fazekas Károly, míg a Schlesser kiesése miatt vélhetően a Világkupa összetettjében a vezetést átvevő Khalifa Al-Mutaiwei egyelőre a nyolcadik helyen várja a folytatást.

„Egyelőre a második helyen állok, ami kiváló, tekintve, hogy brutálisan nehéz két szakaszon vagyunk túl a Hummerrel. A meteorológusok vasárnapra esőt ígérnek, amely talán valamennyire puhít majd a felületen. Fontos, hogy én szerezzem meg a magyar bajnokságban tripla pontokat érő legjobb helyezést, mivel a Francia Baja miatt ki kell, hogy hagyjam az egyik magyar futamot” – állította Miroslav Zapletal.

Persze Fazekas Károly sem a tájban szeretne a záró két szakaszon gyönyörködni, a bajnoki címvédő mindenképpen szeretné megelőzni legnagyobb vetélytársát.

„A délutáni két szelektíven már bátrabban nyomtam a gázt, és nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen rangos Világkupa futamon jelenleg holtversenyben a második vagyok. Természetesen számomra a címvédés a legfontosabb, és ennek tudatában állok majd oda a vasárnapi rajthoz” – vélekedett Fazekas Károly.

A HunGarian Baja állása az első nap után (nem hivatalos)
Autósok: 1. Borisz Gadaszin, Alekszej Kuzmics (G-Force Motorsport) 2:43.50, 2-3. Miroslav Zapletal, Maciek Marton (Garzone R.O.P.) és Fazekas Károly, Horn Albert (Fazekas Motorsport Racing) 1:21 hátrány, 4. Costel Casuneanu, Maurilio Zani (Costel Casuneanu Team) 2:29 hátrány, 5. Korda Erik, Fábián Csaba (RTL Motorsport Egyesület) 5:35 hátrány,… 8. Khalifa Al-Mutaiwei, Andreas Schulz (X-Raid Team) 13:27 hátrány.
Motorosok: 1. David Casteu (Yamaha Elf Casteu) 2:52.03, 2. Oriol Escale (Team Petromiralles) 7.00 hátrány, 3. Alex Zanotti (TM Racing Factory) 13.27 hátrány, … 9. Hodola Richárd (HQ Racing) 48.07 hátrány.
Quadosok: 1. Alex Brusselers (Memo Dakarquad Team) 3:04.29, 2. Lukasz Laskawiec (Laskawiec Rallyeteam) 2.27 hátrány, 3. Zych Zbigniew (Sekcja Motorova GKS) 23.12 hátrány,… 5. Heiszer Károly (HQ Racing) 24.14 hátrány.

2012/08/25 23:46 CET | Szerző: MR/HunGarian Baja/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com