Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Headline: Northern Forest Baja: Vasziljev volt a leggyorsabb a bemelegítésen

Bár a tereprali versenyeket általában a sivataggal szokás azonosítani, a 2013-as szezon történetesen a Sznetpétervártól északra található erdők havas-jeges pályáin veszi kezdetét egy versennyel, mely – találóan – a Northern Forest Baja nevet kapta. A népszerű viadal, mely az elmúlt két évben hiányzott a naptárból, most kandidáló futam, és a szervezők célja az, hogy 2014-ben ismét elfoglalhassa jogos helyét a tereprali Világkupa-sorozatban.

A verseyközpontnak ezúttal is a Szentpétervártól 60 kilométerre északra található Igora Síközpont ad otthont, ahol az adminisztratív és gépátvétel után 43 páros sorakozott fel a prológ rajtjánál. Minden egységnek teljesítenie kellett a 4 kilométeres, külön e célra kialakított, kétoldalt hófallal határolt, kanyarokkal és ugratókkal tűzdelt pályát, de a nagyágyúk közül többek számára rémálommá vált a rövidke bemelegítés.

Ritkán szoktunk megemlékezni az előfutóról, de most nem hagyhatjuk szó nélkül, hiszen itt mutatkozott be a G-Force csapat új Protója, Borisz Gadaszinnal a volánnál. A megosztó külső egy 8,2 literes V8-as motort takar, melynek üvöltése fantasztikusan hangzott a fák között.

Az idei Dakar legjobb újonca, Vlagyimir Vasziljev volt az első a versenyzők közül, aki (régi) G-Force Protójával nekivágott a távnak, és mint utóbb kiderült, a tempót is ő diktálta, az ő neve mellé került végül a legjobb idő. Hat másodperccel lemaradva, másodikként futott be a korábbi WRC-menő Harri Rovanpera a Mitsubishivel. “Nagyon nehéz volt, hiszen számomra minden új volt” – mesélte a finn. “Hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy itiner után menjek, de itt teljesen ismeretlen volt számomra a pálya, és kevés részletet kaptam a navigátoromtól. Utoljára húsz éve versenyeztem úgy, hogy nem mehettem előtte a pályán, és ez már régen volt!”

De nem mindenki tudta gond nélkül teljesíteni a pályát. Ruszlan Miszikov gyönyörű és vadonatúj Nart Time BMW-jével több mint 19 percet vesztett. “Volt egy éles kanyar egy emelkedő után, és úgy nézett ki, mintha egyenesen menne tovább az út... Egy hóbucka tetején landoltunk, forgó kerekekkel. Természetesen csalódott vagyok, hiszen a dobogó volt a célunk...”

Kevés jármű vonta úgy magára a nézők figyelmét, mint Gadasziné. Közülük az egyik a Gaz Elle, a Transit Van orosz verziója. Először azt hittem, csak poénból indult, de az eredménylista alapján Alexander Kosztrukov nagyon is komolyan gondolta a dolgot, hiszen a 43 indulóból a 25. időt autózta.

A többiek közül Ilja Kuznyecov nemrég tért vissza a Dakarról, ahol egy SAM Mercedes-szel versenyzett, de Toyota Land Cruisere ugyanannak a hóbuckának az “áldozata” lett, mint Miszikov. Benjamin Dzsepajev a 15. helyre hozta be a hibrid-elektromos hajtású Yoh-t, Jurij Borovikov pedig 11. lett a Chevrolet Nivával.

Az igazi küzdelem holnap kezdődik, amikor három 100 kilométeres kör vár a versenyzőkre a szűk erdei utakon, tele gyors sodrós kanyarokkal, buckákkal és a hókupacokban rejtőzködő sunyi sziklákkal. A szöges gumik használata engedélyezett, de, ahogy azt Rovanpera is mondta, mindenki szinte vakon megy a pályán, a versenyzőknek csak az itiner áll rendelkezésére, az pedig csak az elágazásokat és a legveszélyesebb pontokat tartalmazza...

2013/02/16 17:05 CET | Szerző: MR/Robb Pritchard/Northern Forest/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com