Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!
Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Nagy siker az egyéves Nissan QashqaiA Nissan Qashqai nagy sikert aratott a bemutatása óta eltelt 12 hónap alatt. A kompakt crossover autó értékesítése márciusban kezdődött, és július végére az Európában eladott darabszám elérte a 66 ezret, ami messze meghaladta a várakozásokat. A Nissan további 3,5 millió Euro befektetéssel, 20 %-kal növelte az angliai Sunderlandben működő gyár termelési kapacitását. Ma összesen napi 850 Qashqai készül a sunderlandi üzemben, és szeptember 4-én elkészült a 100.000-edik darab.

Ezen túlmenően, nemrég bejelentették: annak érdekében, hogy a sunderlandi gyár ki tudja elégíteni az európai igényeket, a gyártásba bevonták a Japánban, Kyushuban működő üzemet is, amely a japán piacra gyártja az ott Dualis néven forgalmazott modellt. Japánban 2008 elején kezdődik meg a gyártás, az éves kapacitás 24.000 darab lesz. A májusban történt bemutató óta Japánban közel 10.000 Qashqai talált gazdára.

A Nissan vevői profilra vonatkozó kezdeti kutatásának eredményei rávilágítottak néhány érdekes trendre. Leegyszerűsítve elmondható, hogy a Qashqai vásárlói fiatalabbak, mint a C-szegmensbeli vásárlók átlagos életkora, és több közöttük a nő.

A tipikus Qashqai-vásárló 44 éves, ami 3 évvel kevesebb, mint a C-szegmens vásárlóinak átlagéletkora, és 6 évvel kevesebb, mint a kompakt szabadidő-autók vásárlóinak átlagos életkora. Tíz vevőből hét férfi, ami 4 %-kal kevesebb, mint a C-szegmensben, és 6-%-kal alacsonyabb, mint a kompakt szabadidő-autók vevőinek esetében.

Különösem biztató az a statisztikai adat, mely szerint a Qashqai-vásárlók egyharmadának életkora 36-45 év közötti, míg a C-szegmens esetében ez a korosztály 20%-os, a kompakt szabadidő-autók esetében 27 %-os arányt képvisel. Az első vevői visszajelzések szerint a vásárlók mindenek előtt azért kedvelik a Qashqai-t, mert valami újat hozott a piacra; erősen megkülönböztető formája a hagyományos ferdehátú stílus és a robusztusabb, megemelt szabadidő-autók formája között helyezkedik el.

Spanyolországban tíz Qashqai-vásárló közül kilenc életében első ízben vett Nissant, és az olaszországi (84%), valamint lengyelországi arány (80 %) is megközelíti ezt. A Qashqai-vásárló a Nissan márkára történt átváltás döntő okai között visszatérően a prémium-minőségű belső kidolgozást és az általános designt jelölték meg. Az előzetes feltételezéseknek megfelelően, a Qashqai vevői előzőleg tipikusan alsó középkategóriájú ferdehátú autót (mint amilyen például a Megane vagy az Astra), vagy belépő szintű középkategóriájú családi autót (mint amilyen a Laguna vagy az Avensis), illetve gazdaságos szabadidő autót (mint amilyen a Kia Sportage vagy a Hyundai Tuscson) használtak.

Ami magát az autót illeti, az összes Qashqai felét az 1.5 dCi dízelmotorral rendelték meg, az ezt követő legnépszerűbb változat az 1.6-os benzinmotor volt (22 %), s ezt szorosan követte a 2.0 dCi dízelmotor (20 %). Az ALL MODE 4x4 öszkerékhajtási rendszerrel az eladott mennyiség 25 %-át rendelték meg.

Az Qashqaiok kétharmada Acenta felszereltséggel kelt el, a legkedveltebb extra a panoráma üvegtető és a 17”-os könnyűfém kerék. A legnépszerűbb színnek a metálfekete bizonyult (31%-os részarány), melyet az ezüst (26 %) és a koptatott farmer-szín (16 %) követett.

A Qashqait a helyi vásárlói igények mélyreható elemzése és az autóvásárlók eddig nem teljesített vágyainak felmérésére irányuló intenzív vevő-kutatás alapján Európában fejlesztették ki. A Nissan Europe termék-tervezői ennek alapján kiderítették, hogy a piac olyan autó megtervezését és kifejlesztését igényli, amely dinamikusabb külső megjelenésű, de nélkülözi a kompakt szabadidő-autók agresszivitását, miközben megtartja a népszerű emelt üléspozíciót, anélkül, hogy ez a vezetési élmény kárára történne. Ez a modell a Qashqai.

A Qashqai-t a London Paddington negyedében működő Nissan Design Europe formatervező központ tervezte, a műszaki fejlesztés az angliai Cranfieldben, a spanyolországi Barcelonában és a németországi Bonn közelében működő műszaki központokban történt.

2007/09/17 20:00 CET | Szerző: MR/Nissan Sales Central and Eastern Europe/Kónya Rita


Copyright 2007 - 2008 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: Cologne | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com