Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Optic Tunézia Rally 2007 Speciális Hírrovat (FIM Tereprali Világbajnokság)

Ez a marathonrally.com Optic 2000 Tunézia Rally 2007 rovatának cikke. Az összes hír megtekintéséhez kattintson a cikk alatti linkre vagy használja a bal oldali főmenüt.

Optic Tunézia: A gyári csapatok nem mennek Tunéziába

Az FIA minden eddiginél szigorúbban szabályozza a Tereprali Világkupát – a nagy gyári csapatoknak a 2007-es dakaros specifikációjukkal kell rajthoz állniuk (és két évig nem fejleszthetnek), a kiscsapatoknak pedig be kell vállalniuk a dél-amerikai Por las Pampas Rallyt és a dubai-i UAE Desert Challenge-et, ha pontot akarnak szerezni a sorozatban (a két verseny között ráadásul nincs is elég idő az autók újjáépítésére).

Mindezt figyelembe véve a Tunézia Rally szervezői úgy döntöttek, hogy kiszállnak a Világkupa-sorozatból, hogy versenyüket a gyáriak számára vonzóbbá, a kiscsapatok számára pedig olcsóbbá tegyék. A Mitsubishi és a Volkswagen viszont úgy döntött, nem áll rajthoz Tunéziában.

A rali történetében első alkalommal a nyitó szakaszt Korzika szigetén teljesíti a viszonylag népes mezőny, ami (a nehezebb és drágább megközelíthetőség miatt) nem kimondottan nézőbarát megoldás, ráadásul a csapatok sem örülnek neki, hiszen az ide-oda hajókázással rengeteg értékes idő vész kárba.

A rajtlista azonban a gyáriak nélkül is érdekes. Az élen nagy csata alakulhat ki a francia nagy öreg Jean-Louis Schlesser (Schlesser Ford Buggy), a nemzetközi mezőnyben alig egy éve debütált brazil Paulo Nobre (X-Raid BMW X5) és a BMW-ről az Overdrive csapat Dél-Afrikában épült Nissan Navarájára váltó spanyol José Luis Monterde között.

A gyors pályák valószínűleg fekszenek majd az SMG Buggy-knak, melyből hármat is láthatunk majd Tunéziában a lengyel Lukasz Komornickival, a francia volt sziklamászó világbajnok Isabelle Patissier-vel (Franciaország) és a csapatfőnök Philippe Gache-sal (Franciaország) a volánnál (utóbbi egy együléses versenygépet vezet majd).

Érdemes odafigyelni Gerard Benielli Renault Buggy-jára, amely az elmúlt években (hacsak nem volt műszaki problémája) a top 10-t ostromolta. A gyáriak távollétében egy tizedik hellyel már aligha lenne elégedett a francia… Mint ahogy honfitársa, Eric Vigorux sem, aki számára jól jött az új szabályozás: a Chevrolet Protruck-ot igazi Trophy Truck-ká alakította, ami mindenféle terepen ütőképes lehet. Ha emellett megbízhatónak is bizonyul, érik a meglepetés…

A legnagyobb „választék” mindenesetre Nissanból van a nevezési listán, köszönhetően főként a Dessoude csapatnak, akik a tavalyi T2 Világkupa-győztes Christian Lavieille (Franciaország) mellett Jean-Pierre Strugót (Franciaország), Laurent Rossót (Dubai) és Paul Belmondót (Franciaország) is indítja az afrikai megmérettetésen. Nissannal megy továbbá (a már említett Monterdén kívül) Jacky Bourgin (Franciaország), Madalena Antas (Portugália) és Pascal Thomasse (Franciaország) is. A Mitsubishi becsületét Dominique Housieaux (Franciaország), Francisco Inocencio (Portugália), Janis Naglis (Lettország) és a tavalyi portugál bajnok Pedro Manuel Grancha igyekszik menteni – majd meglátjuk, mekkora sikerrel…

Bowlerből öt is akad a mezőnyben, s fura módon mindegyiket francia versenyző irányítja: Patrick Sireyjol, Patrice Combe, Jerome Pelichet, Edmond Pelichet és Thierry Ruyselaar próbálja majd célba juttatni a Vadmacskákat. A házigazdák hat párossal képviseltetik magukat, egy kivétellel mindegyikük Toyotával áll rajthoz. Érdekesség, hogy két hölgy is van a tunéziai versenyzők között: Hend Chaouch és Abla Lassoued, mindketten régi résztvevői már a viadalnak.

A motorosoknál a Tunézia Rally a Világbajnokság nyitófutama, így a 47 nevezett versenyző között természetesen ott találjuk a címvédő Marc Coma nevét is, aki – bár először áll rajthoz Tunéziában – a rémálomszerűen végződött Dakar után itt mindenképpen nyerni szeretne. Sajnos ebben – bár a nevezési listán szerepel – honfitársa, Isidre Esteve Pujol semmiképp sem tudja megakadályozni, hiszen a katalán klasszis múlt hétvégén a Baja Almanzorán óriásit bukott és súlyosan megsérült.

Annál inkább beleszólhat majd a győzelem sorsába csapattársa, a francia David Casteu, aki eddigi rövidke gyári pályafutása alatt is sokszorosan bizonyította már, hogy nem csupán megbízható versenyző (s ha kell, remek szerelő), hanem gyorsaságban is felveszi a versenyt (szinte) bárkivel.

Sebesség tekintetében nem lehet panasz Marc Coma újdonsült vízhordójára, Gérard Farres-re sem. Ám mivel a Repsol KTM főnökének, Jordi Arcarons-nak a jelek szerint különös érzéke van a villámgyors, de magukat össze-vissza törő fiatal katalán tehetségek szerződtetéséhez, kíváncsian várjuk Farres bemutatkozását a csapatnál.

A két gyári gárda versenyzőin kívül érdemes lesz figyelni a Dakaron két szakaszgyőzelmet is besöprő lett Janis Vinters-re, a spanyol José Manuel Pellicerre, az olasz Matteo Grazianira és Oscar Pollira, a lengyel Marek Dabrowskira és Jacek Czachorra valamint a quadosok közül a francia Christophe Declerckre.

A Tunézia Rally március 30-án és 31-én a gépátvétellel kezdődik Korzikán, s itt kerül sor az első szakaszra is április 1-jén, vasárnap. Ezt követően a mezőny áthajózik Afrikába, hogy hétfőtől már Tunézia földjén folytassa a száguldást.

2007/03/30 02:08 CET | Szerző: MR/Hansy Schekahn/Kónya Rita


Copyright 2007 - 2008 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: Cologne | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com