Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Optic Tunézia Rally 2007 Speciális Hírrovat (FIM Tereprali Világbajnokság)

Ez a marathonrally.com Optic 2000 Tunézia Rally 2007 rovatának cikke. Az összes hír megtekintéséhez kattintson a cikk alatti linkre vagy használja a bal oldali főmenüt.

Optic Tunézia: Az FIA kavar – a Tunézia Rally kiszáll!


Miután az FIA 2006 végén elfogadott döntése lényegében lehetetlenné tette a kisebb csapatok számára, hogy beleszóljanak a Tereprali Világkupába, a szövetség tisztségviselői február 28-i döntésükkel még erre is rátettek egy lapáttal: két évre befagyasztották a T1-es autók fejlesztését!

Ezáltal a gyári csapatok – a Mitsubishi és a Volkswagen – valamint az olyan „félgyári” alakulatok számára, mint amilyen az X-Raid BMW, a Nissan Dessoude, a Schlesser-Ford vagy az SMG lehetetlenné vált, hogy a Dakarra kifejlesztett autóikkal nemzetközi szinten megméressék magukat. A következmény: a legérdekesebb csapatok távol maradnak az FIA versenyeitől.

„Egyszerűen nem értjük az FIA döntéseit” – mondta már tavaly a Fáraó Rally két szervezője, Jacky Ickx és Daniele Cotto. „Ez a szervezet mindent megtesz azért, hogy lerombolja a sportágat.” Már a tavalyi Fáraó Rally után úgy döntöttek a szervezők, hogy kiszállnak az FIA „szárnyai” alól, és a Dakarhoz hasonlóan a saját maguk által meghatározott szabályok alapján dolgoznak tovább. „

A szervezők új célja: „Szeretnénk beindítani egy saját nemzetközi sorozatot, amely hasonló lenne a jelenlegi Világkupához, de szabályait nem az FIA, hanem a versenyrendezők határoznák meg” – nyilatkozta Jacky Ickx a marathonrally.com-nak még tavaly ősszel. A 2006-os év végén tette közzé az FIA, hogy a 2007-es évtől csak négy verseny eredménye számít bele a Világkupa értékelésébe. Közülük három, a Transiberico, a Por las Pampas és az UAE Desert Challenge kötelező, a negyediket pedig a Tunézia Rally, a Marokkó Rally és az African Heritage (Dél-Afrika) közül választhatják ki a versenyzők.

Mint azt a marathonrally.com számára több FIA-tisztségviselő is elismerte, a szövetség döntéseiben már rég nem a józan ész játssza a főszerepet, sokkal inkább a kőkemény lobbyzás és a pénzügyi érdekeltségek. Mert mi mással is lehetne magyarázni, hogy a tavaly mindössze két(!) indulót felvonultató African Heritage Rally, a szintén mindössze másodszor megrendezésre kerülő Baja GB vagy az érdekes lebonyolítási rendszerű UAE Desert Challenge helyet kap a versenynaptárban, míg olyan jól szervezett és népszerű versenyek, mint a Fáraó Rally, a Hungarian Baja vagy a Baja Northern Forest pedig kimarad?!

Az NPO versenyrendező céghez (a Tunézia Rally és a Marokkó Rally rendezője) egészen kegyes volt eddig az FIA, hiszen, ha nem is kötelező versenyként, de mindkét rendezvényük a naptárban maradt. Múlt héten azonban elhunyt Jean-Christophe Pelletier, a cég egyik tulajdonosa, s így Cyril Neveu komoly (elsősorban pénzügyi jellegű) problémával találta szemben magát. „Az FIA-versenyek rendezése rengetegbe kerül, s az új szabályok szinte lehetetlenné teszik, hogy a nagy csapatok eljöjjenek a versenyeinkre” – mondta a francia. „Így levontuk a következtetéseket, és kiszállunk a Világkupából.”

Így az FIA szabályai „palotaforradalmat” indítottak el a sportágban – már nem az FIA dönt, hanem a versenyrendezők. Egy másik nagy előny a versenyzők számára: az „FIA-mentes” versenyek megszabadulnak az ezzel járó óriási többletköltségtől, s így a versenyzők számára nem csupán olcsóbb, de a sajátos – a Dakarról már ismert – szabályozás hatására érdekesebbek is lehetnek a versenyek… „Az ASO szabálykönyve követendő példa a Tunézia Rally számára” – mondta Cyril Neveu.

2007/03/03 23:46 CET | Szerző: MR/Hansy Schekahn/Kónya RitaCopyright 2007 - 2008 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: Cologne | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com