Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Selyemút Rali: Vendégművészek a csapatban.Az Opel Dakar Team színeiben két külföldi páros is száguld a Silkway-ralin, Petar Cenkov és Ivan Marion bolgár, míg Raul Dagnino chilei, navigátora, Javier Blanco pedig spanyol. A két páros nemrég hazánkban tesztelte az Opel Antarákat (fejenként úgy 300-300 kilométert tettek meg), s a teszt után csak még lelkesebbek, még jobban várják a július 7-én rajtoló orosz sivatagi verseny kezdetét, amelyen a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős is megméreti magát.

S hogy mit kell tudni róluk?

Petar Cenkov az első bolgár versenyző aki elrajtolt és célba ért a Dakar-ralin – igaz, akkor még nem autó, hanem egy quad kormánya mögött. A versenyző 2011-ben a 12., 2012-ben egy pozíciót javítva a 11. helyen végzett a világ leghosszabb és legnehezebb terepraliviadalán. Az egyébként egy teher-légitársaság igazgatójaként dolgozó versenyző most úgy döntött, autóval próbál szerencsét (honfitársa, Ivan Marion diktálja majd neki az itinert) és a Selyemút-rali lesz az első versenye az Opel Antarával.

„A quaddal túl sok volt a probléma, a legutóbbi Dakaron volt olyan, hogy teljes két napig egyetlen percet sem aludtam, csak küzdöttem az elemekkel és a technikával, de a többi nap sem volt lányregény. Limába érve úgy döntöttem, most már egy kicsit élvezni is szeretném a viadalt és tényleg versenyezni akarok. Keményen készülök a megméretésekre, komoly edzésprogramot követek, mert a Silkway-rali sem amatőröknek való, s egyvalamit megtanultam: a sivatag nem bocsát meg, nem ad ajándékot, nem vendéglátó típus, és alapvetően nem szeret téged. Gyors döntéseket kell hozni, ha ott vagy, mert különben véged van” – mondta Cenkov.

S hogy mik a tervei, milyen célokat tűzött maga elé az idén? Nyilván a Silkway után a Dakar-ralin is ott szeretne lenni.

„A maratoni versenyeken nem a sebesség a fő szempont, hanem a megbízhatóság, az, hogy az ember kibírja a nehéz napokat egymás után, hogy ne hibázzon, hogy folyamatosan képes legyen koncentrálni” – adta meg a nyerő taktikát Cenkov, aki úgy ismerkedett meg chilei barátjával, hogy amikor elfogyott az üzemanyaga a sivatagban, Raul Dagnino volt az egyetlen, aki segíteni próbált. Csakhogy az ő üzemanyaga nem volt kompatibilis a quadhoz, úgyhogy nem tehetett mást, az autós húzta, húzta, amíg csak ki nem értek a szakasz végéig. Ott köttetett köztük életre szóló barátság.

Raul Dagnino nem a Dakar-ralin tanult önfegyelmet és kitartást. Hanem akkor, amikor részt vett annak a 33 bányásznak a mentésében, akik a föld alatt ragadtak, mert rájuk omlott a bányavájat. Az egész világ aggódott azokért az emberekért, Raul azonban nem tétlenkedett, ő is dolgozott a Hope (vagyis remény) elnevezésű gépen, amely először lépett kapcsolatba a szerencsétlenül járt bányászokkal.

„Akkor megtanultam, hogy sohasem szabad feladni a reményt, s ez a tapasztalat a Dakaron is segít, amikor kilátástalannak tűnik a helyzet” – mondta. A chilei, spanyol páros tavaly Toyotával versenyzett, ahhoz képest az Opel Antara egy újabb lépcsőfok felfelé.

„Az autó elképesztő. Elég erős, jók a fékek rajta, jó a futóműve. S hogy mit keresek én a Dakaron? Mindig is szerettem motorozni, szerettem a sivatagot és a harminchárom föld alatt rekedt bányász sorsa az enyémet is megváltoztatta: ott és akkor ráébredtem, úgy kell élnem, hogy talán nem lesz holnap. Így azután megváltoztattam az élethez való viszonyomat és mostantól azt csinálom, amit tényleg szeretnék. A Dakar-rali amúgy elképesztő kihívás, egy kicsit olyan teljesíteni, mint megmászni az Everestet. A sivatagban bármelyik pillanatban érhet meglepetés, nem tudhatod előre, mi vár rád a dűnék mögött.”

S hogy mire számít a Silkway-ralin?

Tanulni szeretne, megismerni az autót, csapatként dolgozni, folyamatosan fejlődni és fejleszteni, no és persze befejezni a versenyt. Ha sikerül célba érnie navigátorával, Javier Blancóval, ő már elégedett lesz.

2012/06/17 23:24 CET | Szerző: MR/Opel Dakar Team/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com