Kezdőlap

Tereprali & offroad


A helyszínről jelentjük


Hírlevél regisztráció

FIA Világkupa Állása


Versenynaptár

Galéria főoldal

Impresszum


Médiaajánlat


Fotó Szolgáltatások


Public Relations


Referenciák


Kérjük, írja be a keresendő szót (szavakat), és nyomjon Enter-t!

Ez a marathonrally.com "Tereprali & Offroad" hírrovata. Az összes hír megtekintéséhez használja a hír alatti linket vagy a bal oldali fomenüt.

Teljes szezon a Tereprali Világkupában.Komoly tervekkel készül a Korda Racing párosa a 2013-as versenyszezonra: Korda Erik és Fábián Csaba az FIA Tereprali Világkupa sorozat valamennyi állomásán rajthoz kíván állni.

Bár még csak 2012-t írunk, a Korda Racing versenyzői már kész tervekkel várhatják a jövő évet. Korda Erik és Fábián Csaba ráadásul nem kisebb fába készül belevágni fejszéjét, minthogy a magyar versenyzők közül elsőként teljes szezont fussanak a világ három kontinensét átszelő FIA Tereprali Világkupa sorozatában.

„Bár már korábban is kacérkodtunk a Világkupa szerepeléssel, igazán komolyan a Baja Poland után kezdtünk el vele foglalkozni” – mesélte Korda Erik, a csapat pilótája. „Egyrészt nagyon jól éreztük magunkat a lengyel versenyen, másrészt azt hiszem, az eredményre sem lehet panasz, hiszen újoncként felállhatunk a dobogóra.”

Mint ahogy minden versenyzőnek, aki terepralizásra adja a fejét, úgy Kordáék fejében is megfordult a Dakar Rally, azonban a világ leghosszabb autóversenye egyelőre náluk még nincs napirenden. „Korábban szóba került a Dakar is, de Erikkel abban maradtunk, hogy korai lenne még belevágni, hiszen a Dakar egy kéthetes verseny, ami nagyrészt homoksivatagban zajlik, nekünk pedig ebben nincs még tapasztalatunk” – vélekedett Fábián Csaba. ”Ezért gondoltuk azt, hogy egy teljes világkupa szezon egyben remek felkészülést is jelenthet egy későbbi Dakar Rally részvételre is, amire akár már 2014-ben is sor kerülhetne.”

A terveket aztán hamar tettek követték és bár egy két részlet még pontosítása szorul, de megvalósulni látszik a fiúk dédelgetett terve. „Pár nappal karácsony előtt kint jártunk Belgiumban, az autónkat készítő csapatnál és sikerült minden fontos kérdésben megállapodnunk. A Toyota Hilux-ot március 1-jén vehetjük át, amiről fontos tudni, hogy már a legújabb fejlesztésekkel kapjuk, így benne lesz a 2013-as Dakaron debütáló 5 literes motor is” – mondta érthető örömmel Korda Erik, hiszen a nagyobb motor állítólag kilométerenként 1 másodperccel gyorsabb 4.6-os kistestvérénél.

Az FIA Tereprali Világkupa sorozata jövőre is nyolc futamból áll, ebből ötöt Európában, kettőt Ázsiában, egyet pedig Afrikában rendeznek. A legnagyobb kihívást kétségtelenül az Európán kívül futamok jelentik, nemcsak azért mert ezek 1 hetes versenyek a homoksivatagban, de logisztikailag is komoly feladat elé állítják a csapatokat. ”Rögtön fejest ugrunk a mélyvízbe, hiszen bő egy hónap alatt három versennyel kell megbirkózunk” - meséli Fábián Csaba. ”A legnagyobb problémát az jelenti, hogy miként fog átérni a versenyautónk az Italian Baja-ról az Abu Dhabi Desert Challengre.”

Ezt a gondot az okozza, hogy szezon első két versenye között mindössze három hét szünetet hagyott az FIA, ami elsőre nem tűnik elegendőnek a versenyautó a szervizcsapat áthajóztatására Abu Dhabiba. „Abu Dhabiból valószínűleg haza sem jövünk, mivel alig egy héttel később már Katarban kell elrajtolnunk, egy újabb egyhetes sivatagi versenyen. Ezt követően kapunk egy három hónapos pihenőt, ami valószínűleg ránk is fér majd, hogy rendezhessük sorainkat. Július végén Spanyolországban térünk vissza, majd augusztusban két félig meddig ismerős verseny következik, a Pápára költőző Hungarian Baja és a szép emlékű Baja Poland. Szeptember végén Egyiptomban letudjuk az utolsó sivatagi versenyt, a szezon pedig november elején Portugáliában zárul.”

A fiúk számára természetesen nemcsak a részvétel lesz fontos, különösen a szezon második felében szeretnének az eredményekre is koncentrálni. „Nem megyünk fejjel a falnak, az első három versenyen nagyon észnél kell lenni. Ezeken a versenyeken az a legfontosabb, hogy a lehető legkevesebb hibát kövessük el és hogy célba érjünk. A szezon második felében viszont mindenképp támadni szeretnénk, különösen a Hungarian Baján és a lengyel versenyen. Idén két rajthoz állással a 17. helyen végeztünk, jövőre mindenképp a legjobb tízben akarunk lenni, de titkon azért bízunk abban, hogy ott lehetünk az első öt között” – zárta szavait pilóta.

Az FIA Tereprali Világkupa sorozat állomásai:
március 14-17, Italian Baja, Olaszország
április 5-11, Abu Dhabi Desert Challenge, Abu Dhabi
április 21-27, Sealine Cross-Country Rally, Katar
július 19-21, Baja Espana Aragon, Spanyolország
augusztus 15-18, X. Hungarian Baja - Pápa
augusztus 29 - szeptember 1., Poland Baja, Lengyelország
szeptember 29-október 5, Pharaohs Rally, Egyiptom
november 1-2, 27. Baja Portalegre 500, Portugália

2012/12/29 12:28 CET | Szerző: MR/Korda Racing/Kónya Rita

Copyright 2007 - 2011 | Impresszum / Kapcsolat / Referenciák | Minden jog fenntartva
Irodák / Képviselők: London | Budapest | Qatar | Cairo | Kuala Lumpur | St. Petersburg | Praha | Manila
Magyar iroda: Kónya Rita | Berzsenyi u. 17. | 8900 Zalaegerszeg | Hungary
Telefon: +36 20 467 52 73 | Fax: +49 30 48 49 83 087 | E-mail: hungary@marathonrally.com